Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція: міністр охорони здоров’я вбиває Тимошенко у в’язниці


Олександр Аніщенко
Олександр Аніщенко
Київ – У п’ятницю до Верховної Ради прийдуть двоє урядовців – міністр охорони здоров’я Олександр Аніщенко та міністр із питань житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк. Їх вислухають на годині уряду.

Як кажуть депутати від більшості, запрошення саме цих двох міністрів є зрозумілим, адже наближається зима, а з нею загострюються комунальні проблеми й поширюються вірусні захворювання.

Опозиція ж хоче почути з парламентської трибуни, насамперед, інформацію про здоров’я Юлії Тимошенко. Комісія Міністерства охорони здоров’я стверджує, що стан колишнього прем’єра дозволяє лікувати її у СІЗО. Захисники ж Тимошенко переконують: ніхто справжнього діагнозу ув’язненої досі не знає.

Аніщенко вбиває Тимошенко у в’язниці – Соболєв

Залежно від того, що скаже міністр охорони здоров’я, стане зрозуміло, чи пам’ятає він про клятву Гіппократа, говорить депутат фракції БЮТ Сергій Соболєв.

«У нас виникає таке запитання: як це може бути? Висновки комісії є такі, що, згідно з ними, до Юлії Володимирівни не пропускають ні рідню, ні адвокатів. І водночас абсолютно спокійно допитують її лежачу і безпомічну в камері. Після виступу Аніщенка суспільство побачить, що собою являє ця влада, що це за людина, яка носить таке високе звання – міністр охорони здоров’я. Чиє ж здоров’я він може охороняти, якщо він займається політикою, причому не просто політикою, а цинічною політикою, вбиваючи Тимошенко у в’язниці», каже Соболєв.

Юлія Тимошенко сама перешкоджає допомозі лікарів. Наприклад, не зрозуміло, чому вона відмовилася здавати аналізи, зазначає Володимир Зубанов, заступник голови фракції Партії регіонів. А закидати українським лікарям, МОЗ та його керівникові, що вони не хочуть лікувати людину, це нонсенс, стверджує депутат.

«Опозиція пропіариться, зайвий раз приверне увагу до цього питання. Міністр відповість, що вони готові в будь-який момент брати аналізи. Але Юлія Володимирівна не погоджується, не допускає лікарів, окрім особистого. Тільки його вона хоче. Опозиція могла б запропонувати створити комісію, залучити, окрім наших, ще й міжнародних лікарів. Щоб усі побачили, що ж там за хвороба така незрозуміла», заявив провладний депутат.

Особистий лікар, міжнародна комісія та шпиталізація

За українським законодавством, здоров’ям ув’язненого в слідчому ізоляторі має опікуватися медперсонал СІЗО. Водночас, суд може винести окрему постанову про шпиталізацію людини в клініці або про можливість вибрати собі лікарів.

Адвокати Тимошенко неодноразово подавали відповідні клопотання до суду, однак отримували відмову. Така ситуація українським законам відповідає, а от міжнародним стандартам суперечить, констатує правозахисник Володимир Яворський.

«Суд мав би дозволити це без питань. За міжнародними стандартами, він навіть зобов’язаний це зробити. І це не просто якісь там рекомендації, це практика Європейського суду з прав людини. А в Україні є закон, який зобов’язує ці стандарти застосовувати», – запевняє правозахисник.

Як розповіла Радіо Свобода дочка Тимошенко Євгенія Карр, за весь час після арешту її матері (а минуло більше 3 місяців) особистий лікар екс-глави уряду відвідати ув’язнену не міг.

Водночас, у Державній пенітенціарній службі заявляють: «З 23 вересня до складу (медичної) комісії залучались особистий лікар та медична сестра Тимошенко. Усі рекомендації (від яких вона не відмовлялась) були виконані». Крім того, в повідомленні прес-служби органу сказано: «Медичні протипоказання для Юлії Тимошенко щодо спілкування з органами слідства в межах СІЗО відсутні. Однак упродовж усього часу перебування в Київському СІЗО Тимошенко постійно відмовляється від усіх обстежень, у тому числі лабораторних та інструментальних, запропонованих медичними працівниками Державної пенітенціарної служби».
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG