Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада ухвалила нове виборче законодавство


Київ – Верховна Рада України ухвалила закон «Про вибори народних депутатів». Документом передбачено, що вибори проводитимуться за змішаною системою. Кандидат на народного депутата може висуватися як за списком політичної партії, так і одночасно в одномандатному окрузі. Участь у виборах блоків заборонена, а прохідний бар’єр піднято до 5 відсотків.

Домовленість між парламентськими більшістю та опозицією про порядок розгляду питання щодо виборчого законодавства стала наслідком, зокрема, того, що фракція Партії регіонів ставила однозначні вимоги. Якщо фракції НУНС та БЮТ-«Батьківщина» голосуватимуть за закон – отримають врахування своїх пропозицій, якщо ні – регіонали ухвалять власний законопроект, найбільш критикований депутатами з меншості, попередив керівник фракції Олександр Єфремов.

«У нас є два варіанти розвитку подій. Якщо наші колеги з опозиції будуть голосувати разом з нами, то ми погодимося взяти за основу законопроект напрацьований робочою групою при Президентові і враховувати усі ті зауваження що були внесені, у тому числі, представниками меншості. Якщо вийде так, що наші колеги не голосуватимуть, тоді я не виключаю того, що буде голосування за законопроект запропонований більшістю», – наголосив Єфремов.

Довгі консультації між представниками провладних фракцій та опозиціонерами завершилися тим, що спеціальна комісія Верховної Ради ухвалила рішення зняти з розгляду 5 раніше зареєстрованих законопроектів про вибори народних депутатів. Відтак, для обговорення у сесійній залі залишився проект закону напрацьований на основі того, який пройшов експертизу у Венеціанській комісії.

За принциповими позиціями досягти домовленості не вдалося – Мартиненко


Узгоджений законопроект не є найкращим серед того, що пропонувалося, але, водночас, документ містить певні запобіжники фальсифікаціям, відзначив керівник фракції НУНС Микола Мартиненко.

«Влада запропонувала варіант виборчого закону, який був абсолютно неприйнятний, він дозволяв робити масові фальсифікації. На жаль, за деякими принциповими політичними позиціями досягти домовленості не вдалося. Це стосується виборчої системи, прохідного бар’єру, участі блоків у виборах. Але всі юридичні запобіжники від фальсифікацій у новому законопроекті залишились і, навіть, посилилися», – відзначив Мартиненко.

Утім, частину пропозицій опозиційних депутатів при голосування все ж врахували. Зокрема, новий закон про вибори народних депутатів містить вимогу щодо наявності ступенів захисту виборчого бюлетеня, визначає, що номери виборчої дільниці виконуються друкарським способом на бюлетенях, так як і номери територіальних округів, забезпечує суб’єктам подання кандидатур до складу ОВК та ДВК право на заміну відповідних членів комісій та право для всіх кандидатів в одномандатних виборчих округах подавати кандидатури до складу виборчих комісій. Про це повідомив депутат від БЮТ Юрій Подгорний.

«Можна досягати компромісів. Перш за все це стосується формування окружних і дільничних виборчих комісій. Закон пропонує, що комісія приймає рішення більшістю від свого складу, а не більшістю від присутніх, як було. Крім того, ми відмовилися від позицій, які дозволяють знімати з реєстрації кандидатів-мажоритарників. Також коли за межами виборчої дільниці виборці голосуватимуть тільки за наявності підтверджуючого документа – медичної довідки», – зауважив Подгорний.

За новий закон про вибори до Верховної Ради проголосували 366 депутатів. БЮТ дав 62 голоси, НУНС – 36. Тимчасовій комісії доручено відредагувати законопроект перед підписанням.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG