Доступність посилання

ТОП новини

Влада погрожує ув’язненням за святкування Дня Cвободи


Київ – Влада погрожує затриманням за проведення заходів на майдані Незалежності, присвячених сьомій річниці Помаранчевої революції, повідомили Радіо Свобода організатори акцій. Суд заборонив проводити акції до Дня свободи на головній площі країни. Утім, українські опозиціонери, парламентські та позапарламентські, заборон та погроз не злякалися і запевнюють, що таки вийдуть на Майдан.

Віктор Янукович намагається позбутися пам’яті про ті дні своєї поразки у результаті Помаранчевої революції, вважає депутат від НУНС Тарас Стецьків.

Попри те, що День Свободи є офіційним державним святом, судову заборону заходів на його відзначення було ініційована саме найвищою державною владою, вважає він.

«Ніякий Янукович, ніякий Азаров, ніякі рішення суду не заборонять людям, які цього хочуть, вийти на Майдан і відзначити те свято, яке вони вважають святом. Януковичу можна порадити лише одне – скасувати указ Ющенка про святкування Дня свободи», – сказав Стецьків.

У КМДА річницю Помаранчевого майдану радили святкувати деінде – Коханівський

Формально заборону було ініційовано столичним управлінням МВС та Київською міською державною адміністрацією. Представники саме цих відомств під час наради у КМДА намагалися вплинути на організаторів заходів з нагоди відзначення річниці Помаранчевої революції, розповів Радіо Свобода координатор Комітету визволення політв’язнів Микола Коханівський.

«Представники КМДА та міліціонери, які там були, намагалися поводитися стримано і просили нас перенести святкування будь-куди у зв’язку з тим, що буде встановлюватися ялинка, і, відповідно, ми будемо заважати це робити. Традиційно влада з часів Кучми вигадує якусь ялинку. Звісно, на нас це не вплинуло. Один з міліціонерів сказав, що тоді на Прорізній у буцегарні ми і будемо свій День Свободи відзначати», – повідомив Коханівський.

Тим часом в управлінні зі зв’язків з громадськістю столичної міліції, де щойно відбулися кадрові зміни, відмовилися коментувати ситуацію щодо заборони заходів до Дня свободи і послалися на зайнятість речника Володимира Дмитренка. «Він там чимось займається, але з приводу того, про що ви запитували, він коментувати не буде. Немає чого коментувати. Себе я не буду називати», – відповіли Радіо Свобода у прес-службі київської міліції.

Більшість опозиційних сил не планують реагувати на те, що Київський окружний адміністративний суд заборонив святкування річниці Помаранчевої революції. На майдан Незалежності планують вийти представники організацій, що входять до Комітету опору диктатурі. Крім того, БЮТ та «Народна самооборона», перш ніж вийти на головну площу країни, проведуть акцію біля київського слідчого ізолятора.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG