Доступність посилання

ТОП новини

Трамваї для Харкова в порядку – чеська фірма


Вантаження трамваїв для відправки до Харкова
Вантаження трамваїв для відправки до Харкова
Прага – Чеські трамваї, які для Харкова придбали в Празі, – в дуже доброму технічному стані. Про це Радіо Свобода заявив власник приватної чеської фірми МVO Invest – безпосередній учасник угоди. Також він пояснив, чому Україна заплатила в рази більше за техніку, ніж вона нині коштує у Празі.

У повідомленнях засобів масової інформації, які писали про те, що Харків цієї осені переплатив за старі чеські трамваї, значився загадковий продавець. Віднині продавець відомий: ним є власник чеського, точніше – празького приватного транспортного підприємства МVO Invest Карел Кун. На прохання Радіо Свобода дати роз’яснення у цій справі він відгукнувся охоче й відразу.

Зокрема, Кун заявив, що від самого початку у справі закупівлі трамваїв велись переговори з фірмою МVO Invest, а не з Транспортним підприємством Праги, як повідомляли в Україні. Саме до Карела Куна звернулись представники однієї транспортної фірми у Харкові, яку, керуючись умовами договору, він не назвав. Зате точно назвав кількість проданих трамваїв до Харкова.

«У підписаному договорі значиться 10 трамваїв, з яких 6 уже було доставлено до Харкова, ще 4 готуються до відправки, – каже він. – Щодо ціни, то вона до копійки відповідає умовам договору, тобто продавець отримав тільки суму за трамвай, а покупець, крім цього, покрив видатки на транспортування, ПДВ, мито, тобто ця сума в Україні інакша від тієї, що її отримали в Празі».

Високі супутні платежі

За даними чеської фірми, вона сама закупила трамваї за ціною 70–100 тисяч крон (приблизно 3,8–5,5 тисяч доларів), залежно від стану техніки. А ціна, яку довелося заплатити в Україні, набагато вища через високі супутні витрати, пояснює чеський підприємець.

Як повідомив Карел Кун, вартість транспортування одного трамваю з Праги до Харкова становить 150 тисяч крон (понад 8 тисяч доларів), це за цінами чеського перевізника, бо йдеться про нестандартний великий вантаж. Харків’яни за транспортування трамваїв платили самі, тому Кун не знає, у скільки саме їм це обійшлося.

Крім оплати перевезення, харків’янам довелося ще подбати про високе ввізне мито на вживану техніку на українському кордоні. Тому Карел Кун вважає, що остаточна ціна одного трамваю, озвучена в харківській мерії, ­– 150–160 тисяч гривень (20 тисяч доларів), – якраз пояснюється високими супутніми платежами.

Не менше здивування у Празі викликали чутки про те, що придбані Харковом трамваї застарілі, списані й не відповідають технічним нормам. Трамваї цілком у порядку і можуть служити ще багато років, зауважив Карел Кун.

«Я б прирівняв трамвай до нерухомості, тобто, якщо ви за нерухомістю, в даному випадку за трамваєм, доглядаєте добре, про нього дбаєте, то його практично можна експлуатувати безкінечно, – зауважує він. – Стосовно цього в Празі, наприклад, є точно встановлені ліміти технічного догляду за трамваєм. Наприклад, після 50 тисяч наїжджених кілометрів у трамваї обов’язково міняють окремі частини – гальма, колеса. Ці технічні ліміти встановлені чеським законом. Іншими словами, наші харківські трамваї в дуже доброму технічному стані».

Два трамваї із тих, які закупив Харків
Два трамваї із тих, які закупив Харків
Попереду доставка до Харкова ще 4 трамваїв. Відтепер за їхній технічний стан відповідатимуть харківські транспортники.

Карел Кун наголошує, що чеська Škoda удосконалює своє виробництво, а відтак Прага поступово вводить в експлуатацію нові, сучасніші, оснащені комп’ютерною технікою трамваї. Саме цим пояснюється продаж за кордон чеських трамваїв старшого покоління, а не їхніми технічними недоліками, горить чеський підприємець. Крім України, такими чеськими трамваями останнім часом зацікавилася Південна Корея.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG