Доступність посилання

ТОП новини

День Свободи: під регіональний «супровід» на тлі автозаків


Прихильники Помаранчевої революції святкують День Свободи на майдані Незалежності в Києві, 22 листопада 2011 року
Прихильники Помаранчевої революції святкують День Свободи на майдані Незалежності в Києві, 22 листопада 2011 року
Київ – Урочисті заходи з нагоди сьомої річниці Помаранчевої революції – Дня Свободи – відбулися у двох місцях столиці. Мітинг відбувся під Лук’янівським СІЗО, де перебувають ватажки помаранчевого Майдану Юлія Тимошенко і Юрій Луценко. Також, попри заборону суду проводити в цей день акції в центрі Києва, близько двох тисяч людей прийшли на майдан Незалежності.

Увечері 22 листопада на майдані Незалежності зібралося близько двох тисяч людей, які прийшли відзначити річницю Помаранчевої революції. Утім, мітингу фактично не було, бо виступи глушила голосна музика та заява голови «Загальновоїнського союзу» регіонала Олега Калашнікова. Близько сотні його прихильників під охороною міліції теж зібралися на майдані Незалежності.

Також екіпірована спецзасобами міліція чергувала в підземному переході та по всьому периметру майдану Незалежності. А проїжджу частину відгородили від місця збору людей автозаками.

Намет

У першій годині дня міліція завадила депутатові-нашоукраїнцю Андрієві Парубію встановити на майдані Незалежності символічний помаранчевий намет. Бійці міліцейського спецпідрозділу просто оточили депутата щільним кільцем.

«Міліція сказала мені, що цей захід є заборонений, – розповів Андрій Парубій. – Мене оточили щільним кільцем і протримали так майже півгодини. Це панічний страх чинної влади перед Майданом. Те, що робить міліція, є ідіотизмом чистої води. Мені навіть шкода їх, що вони змушені виконувати такий ідіотський наказ».

На думку Андрія Парубія, його не затримали лише тому, що він є народним депутатом. Утім, на кількох учасників заходу були складені адміністративні протоколи за невиконання рішення суду про заборону проведення цього дня акцій на майдані Незалежності. Їх викликали до Шевченківського суду столиці. Офіцер міліції, який складав адмінпротоколи, відмовився сказати, скільки людей притягнуто до адміністративної відповідальності.

Також урочисті заходи відбулися у вівторок під Лук’янівським СІЗО. Там на знак солідарності із Юлією Тимошенко та Юрієм Луценком зібралися прихильники опозиції і відбувся мітинг на підтримку ув’язнених опозиціонерів.

Януковичу влаштували салют «на згадку»

Лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк, виступаючи на мітингу під Лук’янівським СІЗО, закликав боротися за звільнення політв’язнів та виборювати свободу. Юлія Тимошенко передала вітання із Днем Свободи із Лук’янівського СІЗО, в якому порадила українцям згадати настрій Майдану, щоб захистити свої свободи. За її словами, «у цей день в неї змішані почуття: гордості за свою країну і провини за нездійснені мрії».

Цього ж дня Президент Віктор Янукович привітав співвітчизників із Днем Свободи. «Свобода, Незалежність, Соборність – це ті неперехідні цінності, які завжди були, є і будуть шановані в Україні», – мовиться у привітанні глави держави, розміщеному на офіційному інтернет-сайті глави держави.

А ввечері активісти організації Громадянський рух «Спільна справа» влаштували невеличкий салют поблизу президентської резиденції «Межигір’я». За словами керівника цієї організації Олександра Данилюка, в такий спосіб вони вирішили нагадати Президентові про День Свободи і «про його помаранчеві кошмари».
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG