Доступність посилання

ТОП новини

З Тимошенко знущалися під час обстеження?


Мітинг прихильників Юлії Тимошенко біля Лук'янівського СІЗО, Київ, 22 листопада 2011 року
Мітинг прихильників Юлії Тимошенко біля Лук'янівського СІЗО, Київ, 22 листопада 2011 року
Київ – Радіо Свобода стали відомі подробиці нещодавнього медичного обстеження колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, яка нині перебуває в Лук’янівському СІЗО. Працівниця Київської обласної клінічної лікарні підтверджує, що обстеження проходило на світанку в середу, 23 листопада. За її словами, конвой поводився з Тимошенко жорстоко, а працівникам лікарні заборонили розповідати про це. Захисники Юлії Тимошенко кажуть, що таке обстеження є тортурами. Радіо Свобода не може підтвердити достовірність повідомлення працівниці лікарні з інших джерел, оскільки увечері в п’ятницю на телефонні дзвінки керівництво ні пенітенціарної служби, ані обласної клінічної лікарні – не відповідало. Радіо Свобода і надалі буде відслідковувати, як розвиватимуться події.

У вівторок увечері головний лікар Київської обласної клінічної лікарні Микола Анкін доручив молодшому медперсоналу провести генеральне прибирання нового корпусу хірургічного відділення на вулиці Пугачова, а вночі – додатково викликав на роботу технічних працівників. Лікарям повідомив – зранку в середу привезуть на обстеження Юлію Тимошенко. Про це Радіо Свобода у п’ятницю розповіла працівниця хірургічного відділення лікарні, яка просила не називати її імені й посади.

«Близько шостої приїхала машина, яка перевозить засуджених. Під’їхала до чорного входу. І звідти, як відчинили двері, ми побачили, що вивели Юлію Тимошенко. Вона була така вимучена, ми ледь впізнали її – аж страшно дивитися, – говорить свідок. – Ми досі плачемо, як згадуємо. Вона не могла йти, в нас є візочки, але ніхто їй не подав. Два конвоїри схопили її й потягли. І ще прикривали її щитами, щоб ми не бачили, хто це. Привозили до нас і бомжів, і наркоманів – і тим каталки давали, а то людину просто волокли».

Співрозмовниця Радіо Свобода згадує, що керівники лікарні виганяли працівників з коридорів, щоб ті менше побачили. І забороняли розповідати про це будь-кому, під загрозою звільнення. «Всіх попередили, щоб ніхто жодної інформації не поширював. Бо інакше, обіцяють, буде погано і їм, і їхнім родинам», – розповіла вона.

Про схожі подробиці обстеження Тимошенко повідомив у своєму блозі й депутат від БЮТ Остап Семерак. Він зазначає, що також дізнався про це безпосередньо від працівників лікарні.

Адвокат Тимошенко: це катування

Лікарі, які проводили обстеження, розповіли нашій співрозмовниці, що в Юлії Тимошенко виявили зокрема, міжхребцеву грижу. За її словами, співробітники лікарні мають намір в неділю вийти під стіни Лук’янівського СІЗО, щоб підтримати Юлію Тимошенко, та привітати її з днем народження.

Те, що Юлію Тимошенко вивезли на обстеження вдосвіта, хоча воно було плановим, не надають їй медичної допомоги, але проводять з нею слідчі дії, є тортурами, заявив керівник групи її захисників, народний депутат від БЮТ Сергій Власенко.

«Це все в розумінні Європейської конвенції з прав людини є знущанням над людиною. Я звернувся з відповідними заявами до Генпрокуратури, Державної пенітенціарної служби, з вимогами припинити тортури проти Юлії Тимошенко. Про ці маніпуляції над Тимошенко не попередили ані рідних, ні захист, вона сама мені говорила, що не знала, в яку лікарню її везуть, не знала людей, які її обстежували. Чи є вони взагалі лікарями – не відомо», – зазначив Власенко.

За його словами, Юлія Тимошенко досі не отримала усіх результатів обстеження, хоча вони є відомими лікарям вже за півгодини. А отже, припускає захисник екс-прем’єра, ними можуть маніпулювати. Окрім того, після обстеження, говорить Власенко, Юлію Тимошенко досі не почали лікувати, їй дають лише знеболювальне.

Також Сергій Власенко розповів, що Юлію Тимошенко перевели до іншої камери. Він пов’язує це з тим, що в Україні працює міжнародна комісія з протидії тортурам, яка перевірятиме й місця обмеження волі. Окрім того, за словами Власенка, Тимошенко могли переселити в дальні приміщення, щоб вона не чула святкового концерту, який планується біля СІЗО в неділю, з нагоди її дня народження.

За даними Пенітенціарної служби, Тимошенко перевели до іншої камери через плановий ремонт. За цим повідомленням, камера, до якої тимчасово перевели колишнього прем’єра, є приблизно такою, в якій вона утримувалась дотепер.

«Міжнародна амністія»: умови утримання Тимошенко не можна вважати жорстокими

У міністерстві охорони здоров’я заявляють, що за результатами обстеження 23 листопада Юлії Тимошенко призначили терапевтичне лікування. У Державній пенітенціарній службі України повідомили, що в організмі екс-прем’єра не виявлено патологічних змін, які загрожують її життю, і що з Тимошенко можуть проводитися слідчі дії.

Також Пенітенціарна служба заявила у п’ятницю, що під час перебування Тимошенко на обстеженні в Київській обласній клінічній лікарні ув’язненій надавалась допомога «у чемній та ввічливій формі». А тюремна служба запевняє, що Тимошенко має висновки всіх медичних обстежень, які проводили в середу.

Правозахисна організація «Міжнародна амністія» у п’ятницю закликала надати Юлії Тимошенко доступ до необхідної медичної допомоги відповідно до міжнародних стандартів. Водночас організація не вважає, що умови утримання Тимошенко у слідчому ізоляторі можна вважати жорстокими, принизливими чи нелюдськими в розумінні Європейської конвенції про права людини.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG