Доступність посилання

ТОП новини

На Придніпров'ї закривають два інтернати


Дніпропетровськ – На Дніпропетровщині – у Магдалинівському і Новомосковському районах ліквідовують два інтернати для дітей-сиріт та дітей із особливими потребами. Головна мета, пояснює влада, – створити додаткові місця для дошкільної освіти: в приміщеннях інтернатів відкриють дитсадки. Викладачі і батьки дітей із розумовими і фізичними вадами рішенням чиновників обурені.

Котівська школа-інтернат для дітей-інвалідів та сиріт розташована в колишньому панському маєтку, в екологічно чистій місцевості. Півтори сотні вихованців закладу – з усієї області. Тут вони не тільки здобувають освіту, а й проходять курс реабілітації. Заклад дає дітям з особливими потребами набагато більше, ніж звичайна загальноосвітня школа, каже мама одного із вихованців.

«У загальноосвітній школі набагато гірше, там і холодно, і спортивного залу немає», – жаліється мати дитини-інваліда.

На останній сесії депутати облради вирішили перевести інтернат із обласного фінансування на районне. Коштів у Магдалинівському районному бюджеті немає, отож заклад збираються закрити. За попередніми даними, в приміщенні інтернату невдовзі буде дитсадок.

Де знайти роботи у селі вчителеві з двома вищими освітами?

Дітей-інвалідів та сиріт перерозподілять в інші навчальні заклади. Гарантують місця поки тільки трохи більше, ніж половині учнів. А от вчителі, більшість із яких мають по дві вищі освіти, – педагогів та дефектологів, залишаться без роботи, розповіла Радіо Свобода завуч інтернату Наталя Конюхова.

«Працевлаштувати всіх працівників у нашому населеному неможливо. Наше село – за 25 кілометрів від райцентру, державних установ в селі не лишилось. Це досвідчені люди, стаж роботи працівників – 25-30 років. 70% з нас мають дві вищі освіти», – обурюється завуч.

Дитсадки важливіші за інтернати?

Зараз із Котівською школою-інтернатом під перепрофілювання потрапив ще один спеціалізований заклад – Перещепинська школа–інтернат «Родина». В облраді вирішили: він заповнений дітьми недостатньо, має поступитися місцем дитячому садку. Показники влаштування дітей-сиріт в будинки сімейного типу та прийомні родини постійно зростають, отож інтернати вже не так потрібні, вважає влада. Закриття двох інтернатів дасть близько 300 місць дошкільнятам, каже заступник голови Дніпропетровської облради Андрій Шибко.

«Наступного року ми плануємо повністю зняти питання черг до дитячих садків. І два дитячих садки, які будуть відкриті на базі колишніх інтернатів, зіграють свою позитивну роль. Приміром, в Перещепиному в черзі до дитячих садків стоять понад 600 осіб», – зазначає Андрій Шибко.

А втім, в облраді є й інша точка зору на проблему. Заступник голови облради з захисту конституційних прав громадян Вікторія Шилова заявила: депутати помилилися, ухваливши рішення про закриття інтернатів, і «цю помилку треба виправити».
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG