Доступність посилання

ТОП новини

Тютюнове лобі в Україні


Київ – Уряд відклав на рік появу фотоілюстрацій наслідків хвороб через куріння на пачках сигарет, не підвищував акцизи на тютюнові вироби, скасував Державну програму зі зменшення негативних наслідків такої звички. Про це заявляють активісти боротьби з поширенням куріння. Однією з причин недостатньої, на їхню думку, протидії поширенню куріння, вони називають активність «тютюнового лобі» в Україні.

Тарас Чорновіл – член депутатської групи «Реформи заради майбутнього» – найбільший лобіст тютюнового та алкогольного бізнесу. Такими є результати антирейтингу «Золота коса-2011», сформованого бюро журналістських розслідувань «Свідомо». Із таким статусом сам депутат не погоджується. Він вважає це ознакою «дрібної помсти». Каже, що ніколи не відстоював інтереси тютюнових виробників, а навпаки жорстко критикував усі спроби подібного лобіювання.

«Коли вони говорять, що ухвалюють законопроекти проти паління, я довів, що в усіх останніх законах про це взагалі нічого немає. Коли була мова про те, що вони борються проти реклами паління, я навів доказ того, що реклама в Україні заборонена ще років 7 тому, – говорить Тарас Чорновіл. – Мотиви моєї діяльності достатньо чіткі та зрозумілі, а от мотиви так званих борців проти куріння викликають підозри».

За словами Тараса Чорновола, сталого тютюнового лобіювання серед парламентарів немає. Втім, зазначає він, якщо воно є, то «спрямоване на інтереси не міжнародних торгових марок, а на продукцію виробників зі сфери тіньового бізнесу». При цьому, стверджує депутат, така діяльність зводиться насамперед до співпраці з Урядом та іншими держустановами, а не до ухвалення законів.

«Спецназ» тютюнових лобістів торпедує зміни у законах

Про своєрідний «спецназ тютюнових лобістів у владі» каже Єгор Соболев, очільник бюро журналістських розслідувань «Свідомо», котре укладало антирейтинг.

«Є свідчення, що депутат отримував великі гранти від тютюнової компанії. Також є свідчення, що в оточенні депутата є люди, пов’язані з виробництвом цигарок на Донеччині. Вони дуже люблять, щоб про це ніхто не знав. Це дуже вмілі, цинічні й результативні лобісти, які допомагають вмирати мільйонам українців», – стверджує Єгор Соболєв.

За його словами, Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів» так і не набув чинності саме через діяльність тютюнового лобі у парламенті.

Українське суспільство дозволяє діяти владі проти своїх інтересів

Колишній міністр охорони здоров’я Микола Поліщук зазначає, що явище лобіювання алкогольного і тютюнового бізнесу в Україні поширене. Каже, тютюнові вироби – одна з основних контрабандних продукцій, котра постачається в Європу.

«У такому лобіюванні інтересів є як представники Верховної Ради, так і Уряду. Наприклад, при малих надходженнях до бюджету і нестачі грошей, цей Уряд акцизи на тютюнові вироби не підвищує так, як треба було б. Багато законопроектів, які проходили, не знаходили відображення в Кабінеті Міністрів», – зауважує Микола Поліщук.

За словами Миколи Поліщука, лобіювання тютюнового бізнесу поширене і за межами України, втім, у меншому обсязі. Там, на його думку, більш розвинуте громадянське суспільство, що не дозволяє владі діяти проти своїх інтересів.

За офіційними даними, в Україні через тютюнопаління щороку помирає близько 120 тисяч осіб.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG