Доступність посилання

ТОП новини

Рада ухвалила законопроект «Про ринок земель»


Київ – Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону «Про ринок земель». За нього проголосували 245 із 290 депутатів, зареєстрованих в сесійній залі. Закон, в разі ухваленні в цілому, набуде чинності від початку 2013 року. Фракції «НУ-НС» і «БЮТ-Батьківщина» не брали участі у голосуванні. В опозиції вважають, що дозволяти купувати землю громадянам зарано.

Законопроект «Про ринок земель» пропонує, щоб купувати землі могли лише громадяни України і держава. Керівник фракції Партії регіонів Олександр Єфремов пояснив, що земельні ділянки сільгосппризначення, можуть здобувати у власність лише: громадяни України; держава в особі державного земельного банку, відповідних органів державної влади та органи місцевого самоврядування. За його словами, ухвалення такого закону необхідне, щоб припинити безлад.
В одні руки людина може придбати не більше 100 гектарів землі
Олександр Єфремов

«На сьогодні немає механізму управління цією власністю, тому існують тіньові схеми. Так звані, латифундисти мають у своєму розпорядження по 600 тисяч гектарів землі і не завжди сумлінно та якісно розраховуються з власниками земельних паїв. Цим законом визначено, що в одні руки людина може придбати не більше 100 гектарів землі. Це може бути лише громадянин України. Що стосуються оренди землі – поки розробники закону вкладають норму про те, що одне господарство може узяти в оренду не більше 6,5 тисяч гектарів землі», – розповів Єфремов.

Керівник фракції регіоналів також додав, що фізична чи юридична особа зможуть орендувати в районі не більше 5 відсотків земель сільгосппризначення і така особа має бути обов’язково зареєстрована за місцем розташування землі. Молоді спеціалісти, фермерські господарства, одержуватимуть землю за спеціальною пільговою процедурою. Також забороняється змінювати цільове призначення сільськогосподарських ділянок протягом 10 років з дня укладення договору.

Закон написаний, щоб приватизувати і перепродати землю – Кириленко

Втім, опозиція не голосувала за законопроект, хоч багато представників парламентської меншості вважають, що ринок землі потрібен українській економіці. Не можна проводити подібні визначні реформи за влади, яка не має достатньої довіри населення і не довела, що здатна подолати корупцію, вважає депутат від БЮТ Іван Кириленко.
Закон написаний під те, щоб дуже швидко приватизувати, а потім перепродати
Іван Кириленко

«Територія України складає понад 60 млн. гектарів. Розпайованої землі – 26 млн. гектарів. Ця різниця – це землі оборони, рекреаційні, заповідні. Тому дуже велика підозра, що закон написаний під те, щоб дуже швидко приватизувати, а потім перепродати, а потім під інші цілі якісь використати землі державні і надзвичайно цінні. За цим законом можна і іноземцям придати українську землю, для ведення садівництва, що теж є видом сільськогосподарської діяльності», – зазначив Кириленко.

Ухвалений у першому читанні законопроект також передбачає створення Державного оператора на земельному ринку. Опозиціонери вважають, що подібний монополіст – це непотрібна надбудова. Не погоджуються у меншості і з новими повноваженнями земельного банку. Цей банк отримує право купівлі-продажу землі, а це суперечить Конституції, стверджують критики нових правил на ринку землі.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG