Доступність посилання

ТОП новини

Донецькі чорнобильці роз'їхалися по домівках, але є незгодні


Донецьк – Донецькі чорнобильці припиняють акцію протесту. Таке рішення вони ухвалили після переговорів із головою Донецької облдержадміністрації з Андрієм Шишацьким.

Обласна влада гарантувала виділення коштів з обласного бюджету у розмірі 500 тисяч гривень для вирішення нагальних проблем. Ще півмільйона обіцяють виділити міста і райони, а також будуть задіяні позабюджетні фонди.

Щоправда, ініціативна група чорнобильців розкололася, і найбільший намет комунальні служби під наглядом міліції знову демонтували разом із чорнобильцями всередині. Донецькі чорнобильці майже повним складом припинили акцію протесту. Разом з комунальною службою вони демонтували у неділю наметове містечко.

За повідомленням прес-служби Донецької ОДА, багатоденні переговори не завершилися підписанням якихось паперів. Відомо, що Андрій Шишацький пообіцяв сприяти у наданні конкретної допомоги особливо нужденним, і що на ці цілі буде виділено мільйон гривень.

Ініціативна група заявила, що для них слово голови облдержадміністрації, а також принципи важливіші, ніж папери, тому вважають зайвим підписання меморандуму та інших документів.

Найбільший намет, де і жили протестувальники, демонтували разом із людьми всередині. Володимир Деркач, один із учасників акції, не погодився пристати на умови влади, залишався у наметі до останнього, ніч же він разом провів просто неба. Разом із ним була й група незгодних, яка складає 5 людей. Один із них голодує.

Незгодні не знають, що робити далі

Що робитимуть далі, ці чорнобильці поки не знають. «Я просто шокований тим, що сьогодні відбулося. Умови керівника області, вони аморальні. Я не продаюся і не купуюся. Мене дивує інша позиція, наших друзів, які цю справу почали і втратили. Іншого такого намету в Донецьку не буде. Зроблять все можливе. Прийдуть люди, поспілкуємося, подивимося, подумаємо», – розповів Володимир Деркач.

Микола Гончаров, один із лідерів чорнобильців, не відповідає на телефонні дзвінки після перемов зі владою та демонтажу містечка.

У найбільшому наметі була розташована громадська приймальня народного депутата Анатолія Гриценка. Її відкрили, щоб завадити працівникам державної виконавчої служби знести намет, адже суд виніс рішення, що акція чорнобильців не законна.

Олександр Гевелєв, помічник Анатолія Гриценка, який чергував на місці, розповідає про демонтаж: «Стояли у ньому до останнього. До того, що стали колом людей десять. Міліція була всередині, п'ятеро людей. Вони притримували стовпчики, на яких тримався намет. Інші невідомі особистості, про яких міліція сказала, що вони представники комунальних служб, здійснили демонтаж намету і не пояснили це жодними документами. Нахабно згортали, а ми їм вказували, що це порушення закону України, адже немає відповідних розпоряджень Верховної Ради чи самого народного депутата України. Ми намагалися втримати намет до останнього. Намет падав і душив чорнобильців, які в ньому лежали. Але вони разом з нами його згорнули, а потім занесли у будівлю пенсійного фонду», – розповів Олександр Гевелєв.

Акція чорнобильців тривала з 15 листопада. Люди вимагали виплати їм пенсій у повному обсязі згідно із законом та рішенням судів.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG