Доступність посилання

ТОП новини

Соболєв: «Українська економіка зростає лише для кількох родин»


Київ – Економіка України, хоч і помірними темпами, але росте, заявив на прес-конференції у Києва перший віце-прем’єр-міністр, міністр економічного розвитку та торгівлі Андрій Клюєв. Він також запевнив, що уряд збереже темпи зростання і в наступному році. Утім, експерти відзначають, що урядовці мають занадто оптимістичні очікування, адже реформування економіки відбувається не повною мірою і не за всіма заявленими напрямками. Крім того, ситуацію ускладнює і занадто висока корумпованість чиновників, кажуть вони.

Зростання внутрішнього валового продукту у нинішньому році становило понад 5%, відзначив Андрій Клюєв підчас прес-конференції у Києві. За його словами, найшвидші темпи зростання зафіксовані у машинобудуванні, сільськогосподарському виробництві і будівництві житла. Клюєв також відзначив, що у нинішньому році інвестиції в основний капітал українських компаній збільшилися на понад 21 відсоток. Утім, попри позитивні показники на уряд уже очікують кадрові зміни.

« І, можливо, це буде й добре, якщо будуть кадрові зміни. Завжди має буди якась конкуренція у будь якого чиновника, у будь-якого керівника. Він має відчувати виразне дихання у потилицю. Тоді ця людина збирається і ефективніше працює», – сказав Клюєв.

Андрій Клюєв також заявив: у проекті держбюджету наступного року закладене зростання ВВП на 3,9%, але Україна досягне зростання на 5%. Це станеться завдяки активізації внутрішнього ринку, поглибленню економічної співпраці з країнами Латинської Америки, а головне, дотриманню курсу реформ. Водночас, виконавчий директор Міжнародного фонду Блайзера Олег Устенко вважає, що сподівання урядовців на результати реформ занадто оптимістичні.

«Буде серйозний проміжок часу між початком реформ та отриманням ефекту, який може розтягтися на кілька років. Для мене це сигнал того, що хто має владу, вважають, що вони залишатимуться достатньо довго. Нормальна популістська позиція: нічого не вкладаємо у основні капітали, а все роздаємо людям, оскільки наступний рік – це пік політичного циклу, коли треба купувати голоси виборців. Нинішня влада займає достатньо прагматичну позицію, інше питання, як довго вони зможуть утримувати цей прагматизм», – сказав Устенко.

Інтелектуальний виклик, з яким уряд не може впоратися

На думку директора Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігоря Бураковського з наближенням парламентських виборів 2012 року прагматизм українських урядовців буде поступово зникати.

«Реформування – це дуже великий інтелектуальний виклик, з яким українська влада поки що не може впоратися. 20 з чимось пріоритетів – це було забагато, хоч вони й були абсолютно правильно визначені. Друга проблема – це незавершена адміністративна реформа. Не слід також випускати такий чинник як майбутні парламентські вибори. Політики, коли починають думати про парламентські вибори, починають вести себе по-іншому, ніж рекомендує економічна наука», – зазначив Бураковський.

Соболєв: Якщо зростання, то чому не вистачає коштів на «соціалку»?

Тим часом в опозиції вважають, що населення, попри будь-які економічні показники, покращення якості життя не відчуває. Українська економіка має занадто велику корупційну складову, відзначив у коментарі для Радіо Свобода заступник голови фракції БЮТ-Батьківщина Сергій Соболєв.

«У 2008-09 роках, коли була світова економічна криза, до копійки виплачувалося все усім соціально не захищеним категоріям населення. А сьогодні, у період, як кажуть, хоч і невеликого, але зростання, на це грошей не вистачає. Пояснення очевидне: всі кошти з податків, що сплачуються мільйонами наших громадян, направляються безпосередньо на збагачення купки сімей, які за цей рік стали мільярдерами», – наголосив Соболєв.

А Андрій Клюєв, крім іншого, запевнив, що українська економіка не зазнає втрат і через ціну на російський газ. Він нагадав, що уряд пропонує Верховні Раді до розгляду проект держбюджету із розрахунку ціни на блакитне паливо у 416 доларів за тисячу кубічних метрів. За словами першого віце-прем’єра, якщо у наступному році вдасться домовитися зниження ціни на газ, то державний бюджет України буде переглянутий у бік збільшення фінансування соціальної сфери.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG