Доступність посилання

ТОП новини

Ініціатива «Першого грудня»


Київ – Декларацію відродження українського суспільства проголосила неполітична ініціатива «Першого грудня». Текст декларації сьогодні у Києві оприлюднили відомі українські громадські діячі. Таким чином вони намагаються пробудити українську інтелігенцію й наблизитися до європейського рівня життя. При цьому особливий акцент роблять на молодому поколінні українців.

Ініціативна група «Першого грудня» створена у 20-ту річницю референдуму за незалежність. Створення такого об’єднання – ініціатива трьох церков (Української православної церкви, Української православної церкви Київського Патріархату та Української греко-католицької Церкви). До неї долучилися відомі українські інтелектуали і громадські діячі: В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, Володимир Горбулін, Семен Глузман, Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський.

Вони всі давно знайомі між собою, а сьогодні відчули, що українській інтелігенції потрібна їхня допомога, розповів правозахисник, колишній дисидент та політв’язень Семен Глузман.
Ми немолоді наївні громадяни України
Семен Глузман

«Ми не будемо друкувати листівки. Ми не будемо закликати до повалення режиму, тому що ми маємо режим, який обраний законослухняними громадянами України. Ми будемо розмовляти і не тільки в Києві. Ми будемо закликати до конструктивної праці, а не до деструктивної, – говорить Семен Глузман. – Я розумію, що все, що я кажу – це досить наївно. Так, наївно. Але ми наївні, ми немолоді наївні громадяни України».

Але політику таки спробують оздоровити

Новостворена ініціативна група не є політичною організацією, але з її допомогою спробують оздоровити українську політику, заявив кардинал Української греко-католицької церкви Любомир Гузар.

«Ми мусимо бути свідомі, що те, що ми хочемо, ця ініціатива, до якої нас закликали настоятелі церков, це довгий процес, над яким треба буде довго і послідовно працювати. Нехай, ніхто собі не уявляє, що то раз-два – і все буде готово. Ні! І тут, бачите, є дуже важливий момент, ми мусимо працювати над тим усі», – наголосив блаженніший Любомир Гузар.

Натисність, щоб переглянути Декларацію
Натисність, щоб переглянути Декларацію
Представники української інтелігенції закликають виконувати норми закону, бути справедливими і чесними. У Декларації відродження українського суспільства йдеться про верховенство права, справедливий суд, рівність перед правосуддям, знищення корупції, але в першу чергу її автори роблять акцент на свободах та гідності кожного. Сьогодні цього немає, і починати треба з себе та своїх близьких, наголошує відомий український економіст Богдан Гаврилишин.

«Не тільки Україні потрібне таке духовне, моральне відродження. Та ж Європа дуже цього потребує, тому що то є також країни, де споживання і заробіток грошей є майже єдиною цінністю. І це спотворює людей. Так що це не тільки український феномен, українська ситуація. Тому що економічна система є дуже негуманна, в якій людина не має цінностей. А нам якраз потрібно, щоб найвищою цінністю була людина», – зазначив Богдан Гаврилишин.

Учасники ініціативної групи «Першого грудня» започаткували «Національний круглий стіл». Об’єднатися закликали всіх українців, незалежно від віросповідання, політичних переконань чи національної належності. Перше засідання запланували на березень.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG