Доступність посилання

ТОП новини

Шлагбаум несвободи


Сьогоднішню зустріч Президента України Віктора Януковича з керівниками Євросоюзу можна назвати вражаючою подією з дуже великою натяжкою. На зустрічі відбудеться те, що й повинно було статися, тобто нічого. Ніякого парафування угоди про асоціацію з ЄС, ніякої зони вільної торгівлі.

Справжньою сенсацією була б відмова європейців від своїх фундаментальних принципів, їх готовність урочисто парафувати угоду з країною, яка старанно будує авторитарний режим лукашенківського характеру. Відбутися цього не могло. Але очікування дипломатичного дива стало справжньою перевіркою на моральність не тільки для української влади (їй подібні перевірки не цікаві, зважаючи на повну відсутність моральних критеріїв), це перевірка для української опозиції, багато представників якої закликали «не зупиняти» європейську інтеграцію через якусь там справу Тимошенко. Наче не ясно, що саме використання судового важеля для зведення політичних рахунків відкидає країну далеко від Європи.

Це перевірка для багатьох громадських активістів, які виступали з такими ж закликами і стверджували, що потрібно «виховувати» Януковича вже в Європі.

Це перевірка для українських журналістів, які з готовністю переказували і підтримували подібні безвідповідальні заяви. І перевірка ця показала, що Українi немає місця ні в Європі, ні поряд з нею не тому, що країна відкотилася в минуле.

Країна відкотилася в минуле, тому що її суспільство, її еліта позбавлені моральних цінностей і здатності чинити опір авторитаризму. Тому у Януковича все і вийшло. Тому і Тимошенко в тюрмі. А завтра, якщо у в'язниці опиняться Яценюк чи Кличко? Що станеться? Та зовсім нічого, громадяни обурюватимуться в інтернеті і заспокояться.

Ніяких технічних проблем з підписанням угоди з ЄС не існує. Проблема була одна, моральна. Цю проблему створив Янукович, але українці могли її вирішити і дуже просто. Якби під стінами суду на Хрещатику зібралося б хоча б стільки ж людей, як на Податковому майдані, український Президент особисто приїхав би звільняти опозиційного лідера, а слухняний йому псевдопарламент ухвалив би всі необхідні зміни в Кримінальному кодексі.

Владi плювати на Брюссель і Москву, вона боїться тільки власних громадян. Але громадяни пояснили один одному, що вони «не за Юлю», що це «не їхня війна», що «всі однакові». Навіть соратники Тимошенко затишніше відчувають себе на переговорах в Адміністрації Президента, ніж на мітингах. І ніхто не хоче зрозуміти, що справа взагалі не в Тимошенко. Справа в радянській судовій системі, в авторитаризмi. Це і є шлагбаум, який опустився на шляху України в цивілізований світ. І цей шлагбаум опустився не перед Януковичем. Він опустився перед усіма українцями. Опустився заслужено.

Віталій Портников – журналіст Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода.
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

XS
SM
MD
LG