Доступність посилання

ТОП новини

У Пакистані зростає кількість жінок, убитих «заради честі»


Прага – Лише за перші дев’ять місяців цього року в Пакистані вбили 675 жінок «заради честі» родини. Це більше, ніж у попередні роки. Влада сподівається, що нові закони зможуть попередити такі злочини. Але правозахисники підкреслюють, що одними законами справу в суспільстві із укоріненими традиціями вирішити не вдасться.

За даними пакистанських правозахисників, кількість так званих «убивств заради честі» зростає щороку. Ще до закінчення цього року кількість жінок, убитих власними родичами, перевищувала рекорд за відповідний період минулий року, коли за весь рік було вбито 791 жінку.

Представник Комісії з прав людини в Пакистані Заман Хан констатує, що традиція поширюється. «Нова тенденція, на жаль, у тому, що традиції, які існували у віддалених консервативних феодальних та племінних регіонах, поширилася у міста. Незважаючи на те, що люди мають інформацію про роль жінки у громадському житті, насильство і злочини проти жінок тривають», – говорить правозахисник.

Цього місяця в Пакистані набули чинності нові, жорсткіші закони проти людей, що чинять насильство над жінками. Заборонено примушувати жінок до шлюбу чи залишати їх без спадку.

Є закон, а є традиція

Правозахисники вітають нові закони, але попереджають, що їхнє застосування буде проблематичним у країні, де мешкає 180 мільйонів людей і де навіть зібрати інформацію про такі злочини є проблематичним завданням.

«Проблема полягає у місцевій культурі. Люди мають укорінені упередження щодо жінок. Вони не визнають, що ті мають які-небудь права вдома, чи в суспільстві. Це передається і поліції, і судам. Навіть вдома ми надаємо перевагу хлопчикам перед дівчатками. Ну, і релігійний екстремізм відіграє свою роль», – зазначає Заман Хан.

За даними правозахисників, із 675 жінок, убитих цього року, 71 була молодше 18 років. Торік половину вбитих жінок звинувачували у незаконних сексуальних стосунках. А майже 130 вбили лише тому, що вони одружилися без згоди родини.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG