Доступність посилання

ТОП новини

У Чугуєві Новий рік не можна святкувати легально у кав’ярнях


Харків – «Закладам громадського харчування» міста Чугуєва (райцентру на Харківщині) заборонено працювати після першої години ночі. Про це йдеться у постанові виконкому Чугуївської міськради. Чиновники вирішили таким чином захистити «здоров’я суспільства». Для новорічної ночі винятків із правила не передбачили.

Особливий режим роботи закладів ресторанного господарства виконком Чугуївської міськради ухвалив у червні цього року. Барам та кав’ярням чиновники «порадили» у будні працювати до 24 години, а у вихідні та свята – до першої ночі. Ухвала не стосується лише ресторанів та нічних клубів. У Чугуївській правозахисній групі побачили у цьому лобіювання інтересів певних комерційних структур, а також порушення низки законодавчих актів – зокрема, Загальної декларації прав людини, Закону України про місцеве самоврядування та Господарського кодексу.

Оскаржити рішення в суді намагається правозахисник Роман Ліхачов. Днями він подав клопотання щодо зупинення дії постанови міськради бодай на час Новорічних та Різдвяних свят. Але Чугуївський міський суд, як зазначає Роман Ліхачов, клопотання не задовольнив.

«Чекали, що міськрада скасує, як і обіцяла перед Новим роком, це розпорядження, яке прийнято взагалі незаконно, в інтересах певних осіб. Але розпорядження не скасували...Новорічні свята хочеться ж законно зустрічати», – каже Роман Лихачов.

«Рішення скоріше моральне» – чиновник

У Чугуївській міськраді переконують, що ухвалювали рішення з огляду на зростання дитячого алкоголізму та злочинності у місті. Мовляв, певні позитивні результати вже є: біля тих генделиків, де немає нічної торгівлі із посиденьками, зменшилася кількість п’яних бійок. Щоправда, чиновники визнають, що в дечому перевищили свої повноваження.

«Ми чудово розуміли, що десь перевищуємо свої повноваження. Але це було, скоріше, «моральне» рішення, розраховане на захист здоров’я суспільства. І це підтримали в тому числі підприємці, які є в нас і членами виконкому, і депутатами міськради», – розповів Радіо Свобода перший заступник міського голови Чугуєва Юрій Варжеїнов.

Чи виконувати постанову – вирішують самі власники закладів «ресторанного господарства» .Ніякої відповідальності, навіть штрафу за порушення не має, крім «морального засудження», зазначає Юрій Варжеїнов. Так само і в новорічну ніч ніякі інспектори по барах чи кав’ярнях із перевірками не ходитимуть.

Розпорядження святкуванню не перешкода

У самих закладах харчування кажуть – із цього питання їх і в звичайні дні не турбували. Ба більше, працівники кав’ярень стверджують, що навіть не чули про «особливий графік роботи» від чиновників.

«Ну, а скажіть, хто законність контролюватиме? Приїде міліція, закриє о першій ночі чи як? У мене прецедентів не було, я з таким не стикався», – розповів адміністратор одного з кафе Чугуєва.

Тож у новорічну ніч, запевняють підприємці, їхні заклади працюватимуть, як і в попередні роки – до п’ятої ранку. А після свят справу про розпорядження місцевої влади слухатиме суд. Засідання, за словами правозахисника Романа Ліхачова, призначили на 10 січня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG