Доступність посилання

ТОП новини

У Харкові створюють книги для незрячих дітей


Харків – Об’ємні пізнавальні історії про геометричні фігури, природу, одяг, а також казки – такі незвичні посібники допомагають незрячим дітям робити перші кроки у пізнанні навколишнього світу. Європейські та українські волонтери разом створюють тактильні книги для харківських малюків.

«Історія про маленького Шорстика! На першій сторінці бачимо маленького Шорстика. Він зроблений з паперу. Діти можуть відчути пальчиками якої форми, розміру Шорстик. На другій сторінці йдеться про маленького Шорстика разом із маленьким Волохатиком. Він створений зі штучного хутра. А отже, хлопчики і дівчата зможуть порівняти маленького паперового Шорстика і пухнастого Волохатика», – розповідає дівчина з ножицями в руках. Айліка Вюльфінґ – волонтер з Німеччини – повсякчас жартує, сміється – творчий запал у неї на максимумі.
Світлана Ізюмська презентує тактильну книгу
Світлана Ізюмська презентує тактильну книгу

Сьогодні свій день вона присвячує незрячій малечі. Разом із харківськими волонтерами Айліка створює тактильні книжки. Це казкові історії, які можна відчути руками, а для незрячих це дуже важливо. Безумовно, їм кортить побільше дізнаватися про навколишній світ: особливі дітки у своїх батьків розпитують, що це гуркотить, верещить. Як виглядають машини, пташки, звірі – їм усе цікаво, бо вони самі не можуть побачити. А їхні батьки, як правило, розгублені, не знають, як пояснити, описати яскраве сонце, височенні дерева, багатоповерхові й маленькі будинки. І ось тут у пригоді можуть стати книги з тактильними малюнками, це вже потім у школі вони навчаться читати казки за рельєфно-крапковим шрифтом Брайля.

Вчитель початкових класів навчально-виховного комплексу-інтернату для дітей з порушеннями зору імені Короленка, Світлана Ізюмська одна з перших в Україні почала адаптувати казки для своїх школяриків. «Є навчальні книжки, розвиваючі та художні. Вони виготовлені з найрізноманітніших матеріалів. Це тканина, шкіра. Це справжні листя дерев», – розповідає вчителька.

Шестирічний Кирило Карпуша ручками впізнає героїв своєї улюбленої казки Колобок. Любить стрілялки і вигадувати різні історії. Вчителька, Світлана Ізюмська додає: «У нас є книга з фруктами, квітами, ягодами, геометричними фігурами. Дуже пізнавальною видається книга «Пори року» та про одяг. У них зображені джемпери, сукні, штани, пальта, куртки – все що одягає людина влітку, восени, взимку чи навесні».
Як виготовляються тактильні книги
Як виготовляються тактильні книги

В Україні, на відміну від Німеччини, тактильні книги виготовляють вручну

В Україні тактильні книжки вважаються ексклюзивними, бо кожна створюється вручну волонтерами громадських організацій, як наприклад, у харківському реабілітаційному центрі «Право вибору» або ж учителями спеціалізованих шкіл – в Україні таких шість. А от у Німеччині особливі посібники виготовляються на професійному рівні, розповідає активіст європейської волонтерської служби Айліка Вюльфінг.

«У Німеччині такі книги виготовляються спеціальними машинами. Рельєфні смужки, фігури ніхто не приклеює вручну. Рельєфний малюнок видавлюється з того самого матеріалу з якого створюється книга».

Поряд з Айлікою Вюльфінг майструють і харківські волонтери – інтернаціональна команда зібралася у харківському центрі «Право вибору». Тут незрячим діткам допомагають готуватися до школи, а отже, книги мають бути зрозумілими для малечі. Серед волонтерів є навіть професійний дизайнер – Карина Гацура. «Я створювала такі тактильні книжки для своєї маленької дочки, це складна й тривала праця, але дуже цікава», – говорить вона.

У Харківській області понад сто незрячих дітей дошкільного віку. Скільки таких маленьких хлопчиків і дівчаток в усій Україні, достеменно не відомо.

Айліка Вюльфінг зізнається, у Німеччині з незрячими не доводилося працювати, хоча у себе на батьківщині таких людей зустрічала. Перебуваючи вже третій місяць у Харкові, дівчина у школах та євроклубах розповідає про освітні програми, молодіжні акції країн ЄС. Про своє покликання говорить так: «Як на мене, головна місія волонтерства – допомагати вирішувати складні питання, піклуватися одне про одного, змінювати людей на краще».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG