Доступність посилання

ТОП новини

Собак убивають до «Євро-2012» – екологи


Київ – Українські та іноземні захисники тварин заявляють про масові жорстокі вбивства собак у великих українських містах. На їхню думку, як привід для цього влада використовує інформацію про сказ. Екологи пояснюють таку активність спробою звільнити від безпритульних тварин міста, яка приймають «Євро-2012». Зі свого боку, у Державній ветеринарній службі називають ці заходи законними.

Масові вбивства безпритульних тварин напередодні «Євро-2012» відбуваються в українській столиці, б’ють тривогу київські захисники тварин. Вони називають випадки не лише відлову та евтаназії, а і про отруєння собак просто на вулицях. Для виправдання такої жорстокості поширюється інформація, що у Києві реєструють сказ, заявила Радіо Свобода керівник Товариства захисту тварин Оболонського району Лариса Гриніченко.
Їм підкидають протитуберкульозні препарати та інші отруйні для них речовини
Лариса Гриніченко

«За останні два тижні у нашому районі вбили близько 30 собак. Їм підкидають протитуберкульозні препарати та інші отруйні для них речовини, собаки стікають кров’ю і гинуть у страшних муках. Повноцінного державного притулку у Києві немає, приватні – переповнені, а для будівництва нових чинять бюрократичні перешкоди», – заявляє громадська активістка.

Державна ветеринарна та фітосанітарна служба причетність державної та муніципальної влади до отруєння собак на київських вулицях відкидає. Що ж до відлову та евтаназії вуличних собак, то заступник голови Держветфітослужби Володимир Горжеєв називає їх законними методами боротьби зі сказом. Його колега, виконувач обов’язків начальника Головного управління ветеринарної служби в Києві Наталя Курята заявила, що за місяць у Києві хворі на сказ тварини тричі нападали на городян.
Всі три випадки сказу у Києві трапилися у передмісті
Наталя Курята

«У грудні сказ виявили у одного безпритульного собаки, та в домашніх собаки та кішки. Всі три випадки сказу у Києві трапилися у передмісті, де домашні тварини контактують з дикими, передовсім, з лисами. До цього кілька років випадків сказу в столиці не виявляли», – каже Наталя Курята.

Європа взялася лікувати українських лисів

Упродовж останніх кількох років українських лисів захищають від сказу, розкидаючи м’ясні приманки з вакциною. У 2006 році вакцинували лисиць в 16 областях, цього року, через брак фінансування – лише в 6. На Київщині та у інших областях, де вперше за багато років виявили сказ, лисиць не вакцинували, говорить Володимир Горжеєв. Утім, за його словами, Євросоюз зголосився допомогти Україні захистити від сказу ще низку регіонів.

«Ми домовилися з ветеринарними службами Євросоюзу, що проведемо таку роботу коштом ЄС уздовж західного кордону України. Буде створена буферна зона, щоб сказ не рухався на захід, вона охопить 5% української території. На жаль, нам поки що не вдалося переконати європейських партнерів, щоб вони допомогли боротися зі сказом на інших територіях», – констатує заступник головного ветеринара України.

Сказ і вбивства собак є недоробками влади – еколог

Утім, екологи пояснюють ажіотаж довкола проблеми сказу та сплеск жорстокості до тварин недоробками київської влади у попередні роки.
Виділені бюджетні гроші витратили не за призначенням
Олег Андрос

«До Євро-2012 лишилося 5 місяців – і влада виявила цілковиту неспроможність регулювати чисельність тварин гуманно. Тому зараз вдаються до жорстокості, – пояснює еколог. – Хоча у 2008 році Київрада ухвалила програму регулювання чисельності тварин, яка передбачала стерилізацію, створення притулків… Однак виділені на це бюджетні гроші витратили не за призначенням», – каже експерт Національного екологічного центру Олег Андрос.

Тим часом, інформація про жорстоке знищення київських собак спричинила протестний рух у Європі. Громадські активісти країн ЄС закликають бойкотувати чемпіонат Європи з футболу.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG