Доступність посилання

ТОП новини

В Білорусі обмежують свободу інтернету


Мінськ – В Білорусі з 6 січня входять у дію зміни до адміністративного кодексу, які обмежують свободу користуванням мережею Інтернет. За порушення встановлених указом президента Білорусі Олександра Лукашенка норм і користувачів інтернету, і провайдерів чекають штрафи.

Перша заборона стосується фірм, які пропонують товари та послуги за допомогою Інтернету. Віднині вони зобов’язані створювати свої сайти лише у білоруський доменній зоні .by та реєструвати їх у відповідних відомствах. Перш за все, це зачепить дуже популярну в Білорусі Інтернет-торгівлю.

По-друге, влада хоче ліквідувати анонімність в Інтернеті, наприклад, всі інтернет-кафе мають реєструвати, хто і коли в них користався послугами, причому з фіксацією паспортних даних клієнтів.

Також інтернет-провайдери зобов’язані блокувати доступ до заборонених сайтів. Наразі до «чорного списку» внесено понад 30 сайтів, доступ до яких влада хоче заборонити. До списку увійшли кілька порно-сайтів та сайтів екстремістських організацій, які, як стверджує опозиція, внесли лише для того, щоб разом з ними заборонити і головні опозиційні видання, зокрема сайт «Хартія97» та «Білоруський партизан».

Слідкувати за виконанням нових вимог уповноважені КДБ, МВС, Комітет держконтролю та податкові органи Білорусі.

Порушникам – штрафи

Тим, хто буде порушувати норми указу президента Лукашенка, з 6 січня загрожують штрафи, як посадовим особам фірм, які займаються інтернет-торгівлею, так і керівникам кампаній-провайдерів інтернет-послуг та користувачам мережі. Розмір штрафів – до 1 мільйона 50 тисяч білоруських рублів (це близько 120 доларів США).

За указом Лукашенка заблокувати вхід на заборонені сайтів в першу чергу мають установи культури та освіти, державні організації, щоб люди не мали до них доступу зі службових комп’ютерів.

Пересічних громадян обменження ще не стосується. Та й не всі установи наразі виконали ці накази, хоча рішення про «чорний список» прийняли ще навесні минулого року. Для того, щоб спонукати установи до блокування опозиційних сайтів, у Вітебський області, наприклад, почали перекривати їм доступ до мережі взагалі. У пунктах колективного користування такі сайти та соціальні мережі вже недоступні, а також у деяких готелях і бібліотеках.

Опозиційні Інтернет-ресурси також регулярно потерпають від DoS-атак. Нещодавно «Хартія97» пережила потужну хакерську атаку, коли невідомі кібер-злочинці вкрали паролі адміністраторів сайту та знищили майже увесь його зміст.
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG