Доступність посилання

ТОП новини

Похмура Україна


Київ – Україна посідає 7-е місце у світі за рівнем песимістичних очікувань щодо стану держави у новому році. Більше від половини українців вважають, що 2012 стане роком економічних проблем, і лише 6% вірять, що він буде кращим, ніж минулий. Про це свідчать результати опитування, здійсненого «Геллап Інтернешнл» (WIN-Gallup International) у 50 країнах світу. В Україні дослідження проводив Київський міжнародний інститут соціології (КМІС).

Лише 6% українців сподіваються, що 2012 рік стане роком економічного процвітання, 25% вважають, що він буде таким же, як і 2011, 54% – роком економічних проблем, розповів аналітик КМІС Антон Грушецький.

Такі дані фахівці аналізують за допомогою спеціального показника – так званого балансу «надії-відчаю». Він показує, наскільки в країні більше оптимістів, ніж песимістів. В Україна це співвідношення негативне: мінус 48, констатує Антон Грушецький. (Тобто, песимістів на 48% більше, ніж тих, хто дивиться в майбутнє з надією).

«У цілому світі Україні виглядає похмуріше, ніж інші країни. На першому місці серед песимістів Франція. Серед країн, які стоять вище України за балансом «надії-відчаю» безумовним лідером є Франція, де баланс сягає мінус 80. Далі йдуть три країни Західної Європи та дві Центральної – Сербія та Боснія і Герцеговина».

Українці полюбляють жаліти себе

У такому песимізмі більше психології, ніж економіки, констатує соціальний психолог Олена Ліщинська. Бо про реальний фінансовий стан країни більшість не знає нічого. А от прибіднятися й жаліти себе українці полюбляють, зауважує вона.

«Прибіднятися – це одна з наших національних розваг. Ми ділимося негативом. Чому? Бо є таке, марновірний страх ділитися радістю – ніби, щоб не зурочити. Іншою причиною такого песимізму є так звані віруси масової свідомості. Вони швидко поширюються, люди легко приймають їх і переймаються ними, а позбутися ж їх дуже важко. Це такі негативні твердження як, наприклад, «усі чиновники продажні», «всі чоловіки гуляють», – каже соціальний психолог.

Фахівці говорять, що загальне сприйняття життя дуже часто формується у зв’язку з економічною ситуацією. І якщо населення України налаштоване на фінансові негаразди, такі ж очікування переносять і на інші сфери життя.

Дослідження сподівань населення світу Міжнародна організація «Геллап» проводить з 1977 року. Її фахівці зазначають, що від 2012 чекають найгіршого результату за всі 35 років опитувань. Загалом 34% опитаних у 50 країнах світу вважають, що він буде складнішим, ніж 2011-й.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG