Доступність посилання

ТОП новини

Реструктуризація «Нафтогазу» як крок до консорціуму з Росією


Київ – Питання щодо приватизації активів української газотранспортної системи Кабінету Міністрів Верховна Рада може розглянути відразу після новорічних свят. Про це заявив віце-спікер Микола Томенко. Документ, який передбачає реструктуризацію «Нафтогазу», Україна повинна ухвалити як член Енергетичного Співтовариства. Проте фахівці не виключають, що це може стати першим кроком до роздержавлення української ГТС і створення двостороннього газового консорціуму.

Реструктуризацію «Нафтогазу» українська влада планувала провести до кінця минулого року. Проте законопроект, який передбачає розділення компанії на три напрямки: транспортну, добувну та постачальну компанії – минулого року так і не був ухвалений. Але, як заявив віце-спікер парламенту, б'ютівець Микола Томенко, цей документ має бути розглянутий відразу після новорічних свят.

Законопроект, який передбачає реструктуризацію «Нафтогазу», потрібно ухвалити для виконання Україною зобов’язань члена Енергетичного Співтовариства. Проте, зазначає Радіо Свобода член парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Олександр Гудима, цей документ дасть українському уряду можливість підписати з Росією міжурядову угоду.

«І тоді «Укртрансгаз», відокремлений від «Нафтогазу», буде заведений у міжнародний газовий консорціум», – говорить Олександр Гудима.

Після чого, зазначає він, українська труба перестане бути українською по суті, а стане предметом управління «Газпрому», хоча фактично і залишатиметься українською власністю.

Двосторонній консорціум не можливий

Українсько-російські газові переговори мають продовжитися 15 січня. Російська сторона не приховує, що найбільший інтерес у неї викликає українська ГТС. На думку експертів, метою Росії є створення українсько-російського двостороннього консорціуму без участі європейської сторони. Представники ж української влади заявляють, що їхньою метою є створення тристороннього консорціуму, проте можливості створення двостороннього не виключають.

«У житті все можливо, але він не буде оптимальним з точки зору національних інтересів України. Потрібно захищати, і зміцнювати аргументи, щоб все-таки йшлося про тристоронній варіант консорціуму», – говорить Радіо Свобода представник Партії Регіонів Анатолій Кінах.

Між тим, як заявив керівник «Газпрому» Олексій Міллер, газотранспортна система України може обійтися дорожче будівництва «Південного потоку». За його словами, українські партнери оцінюють вартість труби у 20 мільярдів доларів, плюс її модернізація обійдеться від 2 до 8 мільярдів доларів. (На думку декого з експертів, вартість ГТС є більшою у рази). Ну, а український прем’єр Микола Азаров знову припустив, що Україна може позиватися до Міжнародного стокгольмського арбітражу щодо газових контрактів з Росією від 2009 року. Ці заяви, як російської, так і української сторін, оглядачі розцінюють як спроби тиску перед черговим раундом переговорів.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG