Доступність посилання

ТОП новини

Республіканських фаворитів залишилося уже двоє


Кандидат на посаду президента США від Республіканської партії Рік Санторум, 3 січня 2012 року
Кандидат на посаду президента США від Республіканської партії Рік Санторум, 3 січня 2012 року
Нью Йорк – У США офіційно розпочалася передвиборна президентська кампанія. Республіканська партія на первинних виборах по всіх 50 штатах має визначити свого кандидата, який на виборах у листопаді протистоятиме кандидатові Демократичної партії, чинному президентові Бараку Обамі. Наразі у перших первинних виборах у штаті Айова підраховано 96 відсотків голосів. Переможців двоє.

Загалом за голоси республіканців Айови змагалися семеро кандидатів на посаду президента США від Республіканської партії. За результатами голосування, на першому місці – Рік Санторум, колишній сенатор штату Пенсільванія. За нього голосували релігійні кола та робітники Айови. Він набув останнім часом надзвичайно широкої популярності у цьому невеликому за площею сільськогосподарському штаті Середнього Заходу Америки з населенням до 3-х мільйонів.

Впритул за ним, з різницею буквально в декілька десятків голосів, на другому місці, – Мітт Ромні, успішний бізнесмен, поміркований консерватор, колишній губернатор штату Массачусетс. Ромні відомий любителям спорту тим, що він, успішний бізнесмен, очолив Організаційний комітет Олімпійських ігор у Солт-Лейк Сіті і врятував Олімпіаду від фінансового банкрутства.
Кандидат на посаду президента США від Республіканської партії Мітт Ромні зі своєю дружиною, 3 січня 2012 року
Кандидат на посаду президента США від Республіканської партії Мітт Ромні зі своєю дружиною, 3 січня 2012 року

Третє місце посів Рон Пол, конгресмен від Техасу, один із лідерів радикальних консерваторів так званої Партії чаювання. Його кредо – скорочення обсягу державного бюджету і повноважень федерального уряду, припинення не лише всіх програм закордонної допомоги, а й воєнного втручання США у будь-які світові конфлікти.

Рон Пол набрав 21 відсоток голосів і посів третє місце, а Санторум і Ромні фактично поділили перші два місця. Вони отримали приблизно по 25 відсотків голосів. Але підрахунок голосів наразі триває. Уже підраховано 96%.

Кандидат на посаду президента майже завжди є одним із трійки переможців у Айові

В Айові відбулися не вибори в буквальному сенсі слова, а так звані кокуси. Там є 900 виборчих дільниць. Громадяни увечері збираються там, обговорюють кандидатів, зважують їхні плюси й мінуси і голосують, записуючи прізвище свого кандидата у виборчий список.

Кокусами в Айові розпочинається процес оцінки й аналізу сильних і вразливих сторін кандидатів. Кокуси розставляються акценти й подають ідеї щодо подальшої політичної боротьби. Звичайно, перемога в Айові не гарантує подальшого успіху, та все ж переможець отримує моральну підтримку, впевненість щодо своїх можливостей і, що дуже важливо, спонукає прихильників щедріше жертвувати на агітаційну кампанію.

Айова дає поштовх. Історично кандидат на посаду президента майже завжди є одним із трійки переможців у Айові. Наступні первинні вибори відбудуться у штаті Нью-Гемпшир. Після чого в Південній Кароліні переможець у всіх трьох штатах, за статистикою, забезпечує собі висування кандидатом від Республіканської партії на загальних президентських виборах на початку листопада.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG