Доступність посилання

ТОП новини

Розшифрувати геном – тепер справа одного дня


Значно полегшується лікування та попередження хвороб, але турбує питання конфіденційності
Значно полегшується лікування та попередження хвороб, але турбує питання конфіденційності
Прага – Американська біотехнологічна компанія почала приймати замовлення на пристрої, які протягом лише одного дня можуть відносно недорого повністю розшифрувати генетичний код людини. Вчені говорять, що цим значно полегшується лікування та попередження багатьох хвороб. Але багатьох людей також турбує питання конфіденційності такої інформації.

Сучасний пристрій на основі технології напівпровідникового чипу, приблизно такого ж, як у цифровому фотоапараті, може прочитати усі 3 мільярди «літер» генетичного коду людини за лічені години. Він розкаже, чи матінка-природа запрограмувала у вас схильність до лисіння, чи повноти, чи щось серйозніше, наприклад, схильність до хвороби Альцгаймера чи раку.

Поки що компанія-виробник, Life Technologies, говорить, що пристрій використовується у наукових, а не у лікувальних цілях. Розшифрування геному, яке раніше могло тривати тижнями, тепер займає один день і коштує близько тисячі доларів. Досі це було вдесятеро довше і дорожче. Розмістити замовлення можна вже з учорашнього дня.

Головний маркетолог компанії Маніш Джайн говорить, що здешевлення і прискорення процесу розшифрування геному дасть можливість значно просунути сучасну генетику: «Весь цикл дослідження значно прискориться, а це означає, прискориться і поява нових відкриттів».

Експерти говорять, що незабаром дешевші версії дешифрувального просторою скоро з’являться у лікарнях і вивчення геному буде таким же звичним явищем, як ультразвукове дослідження чи кардіограма.

Більше користі чи шкоди?

Але така доступність ключової інформації про здоров’я людини та її генетичні схильності має і зворотній бік, говорить директор центру біоетики Університету в Пенсильванії Артур Каплан.

«Непотрібно багато зусиль, щоб отримати чиюсь ДНК. Достатньо шматка тканини з одягу людини чи склянки, з якої вона пила. Тобто може дійти до того, що вас будуть тестувати без вашого відома. І тут може постати низка питань, від батьківства до того, що хтось захоче перевірити свого майбутнього партнера, чи він має підхожий генетичний код, щоб планувати з ним нащадків», – говорить Каплан.

На думку експерта, перш ніж такі пристрої з’являться у загальному доступі, потрібно змінити законодавство про приватну інформацію.

Але винахідники з Life Technologies говорять, що декодер має багато застосувань, і більшість з них не викликають етичних проблем. Наприклад, за допомогою їхнього винаходу вдалося отримати важливу інформацію про бактерію кишкової палички, через яку минулого року в Німеччині захворіли сотні людей і десятки загинули.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG