Доступність посилання

ТОП новини

«Житомирські ласощі» з політичною начинкою


Іноземні інвестори чують заклики не вкладати гроші в Україну
Іноземні інвестори чують заклики не вкладати гроші в Україну
Київ – До скандальної зміни власників фабрики «Житомирські ласощі» були причетні відомі українські політики від влади та опозиції, показало дослідження, проведене Радіо Свобода. Нині політичні діячі, які сприяли новим власникам виробництва отримати над ним контроль, або називають їх рейдерами, або уникають коментарів щодо суті проблеми. А поки триває судова тяганина, іноземні інвестори чують заклики не вкладати гроші в Україну.

Початок опублікований Радіо Свобода 29.11.2011

(продовження)

Інвестор кондитерської фабрики «Житомирські ласощі», найбільшого платника податків на Житомирщині, – швейцарська компанія «Дельта Кепітал». Втративши контроль над підприємством, іноземний інвестор минулого року почав судитися в Україні. І переважну більшість судових позовів програв.

Представник компанії «Дельта Кепітал» у судових процесах, адвокат Світлана Алексєєва пояснює це заангажованістю української судової системи. За її словами, навіть збігом не можна пояснити те, що майже всі справи, які нібито розподіляла між суддями електронна система, розглядають одні й ті ж люди в мантіях.

Світлана Алексєєва не виключає, що нинішній керівник «Житомирських ласощів» Ігор Бойко заручився підтримкою окремих політиків, і саме через це інвестор не може захистити себе через український суд.

При цьому Ігор Бойко програв усі закордонні судові процеси зі своїм колишнім роботодавцем, які відбувалися у Швейцарії, повідомляє Світлана Алексеєва.

До рейдерства причетні радник Президента та опозиційний депутат – інвестори

Іноземні інвестори підозрюють, що усунути їх від володіння «Житомирськими ласощами» допомагали депутат від БЮТ Сергій Пашинський, а також колишній б’ютівець, а нині член Вищої ради юстиції та радник Президента Андрій Портнов. Про це Радіо Свобода розповів співвласник «Дельта Кепітал», громадянин США Юрій Ліщинський.

«Бойко знайшов народного депутата Сергія Пашинського, а він – колишня права рука Андрія Портнова. Вони задіяли неодноразово апробовану схему рейдерства. Я зустрічався з серйозними людьми в Україні… не зміг побачити хіба що Президента. Але Портнов сидить нагорі і закриває всі питання із судами. Судові рішення такі, що навіть українські юристи шоковані», – каже Ліщинський. Із самим Андрієм Портновим він зустрітися не зміг.

Представник інтересів «Дельта Кепітал» в Україні Олег Коляда наводить докази того, що у судах на стороні Ігоря Бойка та його спільників виступають правники, які працювали або працюють у юридичних компаніях, заснованих Андрієм Портновим.

«Зокрема, Андрій Мартинюк – цей юрист є на сайті компанії «Правозахисник», правонаступника фірми «Портнов і партнери». Ще – Тетяна Макогін, яка брала участь у цій же компанії. Це вказує на прив’язаність до особи Андрія Портнова, який є радником Президента і має серйозний вплив на суди. Він паралельно є членом Вищої ради юстиції, яка здійснює адміністративні перевірки суддів за ті чи інші рішення», – звертає увагу захисник швейцарської компанії.

Як з’ясувало Радіо Свобода, в установчих документах компаній, заснованих Андрієм Портновим, юрист Тетяна Макогін значиться як засновник компанії «Портнов і партнери». З цих документів простежується зв’язок із юридичними фірмами Портнова й інших правників, залучених у справах проти «Дельта Кепітал».

Серед засновників юридичних компаній Портнова значаться і люди, які зараз є його підлеглими в Адміністрації Президента. Про це свідчать установчі документи цих фірм та офіційна інформація про співробітників Банкової.

На жаль, Андрій Портнов коментувати свою можливу причетність до зміни власника «Житомирських ласощів» особисто кореспондентові Радіо Свобода не став. Лише через місяць після офіційного запиту від його імені прийшла письмова відповідь, де Портнов детально пояснив, які функції у розв’язанні цього конфлікту мають відігравати… суди, прокуратура та Вища рада юстиції.

«Державним службовцям забороняється використовувати свої повноваження… з метою одержання неправомірної вигоди, …в тому числі неправомірно сприяти фізичним або юридичним особам у здійсненні ними господарської діяльності. У разі надходження до вас відомостей щодо участі державних службовців у вирішенні корпоративних конфліктів ці відомості будуть надіслані до правоохоронних органів», – відповів Андрій Портнов.

Депутат Пашинський допоміг рейдеру – чи виступив проти нього?

Нинішній власник кондитерської фабрики Ігор Бойко категорично відкидає той факт, що під час зміни власників у 2010 році на території фабрики діяла приймальня народного депутата Сергія Пашинського.

Однак у червні – листопаді 2010 року, коли проходили скандальні збори акціонерів, охоронці, які не допускали на фабрику частину співвласників, говорили: «Ми охороняємо приймальню депутата Пашинського».

Ігор Бойко про свою співпрацю з Сергієм Пашинським розповів Радіо Свобода лише те, що цей політик у 2010 році допомагав звільняти з-під варти голову правління ЗАТ «Житомирські ласощі» Євгена Гамова (його звинувачували в несплаті податків). Є і фото, на якому видно, як Сергій Пашинський звільняє Гамова з-під варти.

Як уже писало Радіо Свобода, коли Ігор Бойко представляв інтереси «Дельта Кепітал», то він перевів частину акцій фабрики, що зберігалися в «Юнікредит-банку», в «Агрокомбанк». І саме це дало йому змогу пізніше заволодіти підприємством.

Серед акціонерів у статутних документах «Агрокомбанку» згаданий Анатолій Дробот, він же є головою Ревізійної комісії банку. Раніше він очолював фірму «Міськбудінвест» у Боярці, в якої уряд Юлії Тимошенко купував квартири для міліціонерів у 2009 році. Як виявило розслідування «Української правди», істотно дорожче, ніж ці квартири купували звичайні українці. Дробота називають «сірим кардиналом» Сергія Пашинського, а самого політика пов’язують з «Агрокомбанком».

Втім, навіть якщо свого часу Сергій Пашинський дійсно допомагав Ігореві Бойку, то нині він називає його рейдером, який діє за підтримки чинної влади.

«За законом, більше правди є в того, у кого є контрольний пакет акцій. А це, як я розумію, – «Дельта Кепітал». Якщо акціонери мали декілька відсотків і враз стали власником контрольного пакету, це демонструє загальну ситуацію в країні. Судова гілка влади припинила існування. З приходом до влади Віктора Януковича це не перше і не останнє рейдерське захоплення», – висловив Радіо Свобода свою позицію щодо конфлікту Сергій Пашинський.

Експерт: хто при владі, до того і йдуть

Тим часом іноземний інвестор української кондитерської фабрики розповідає про свої проблеми іншим підприємцям. Акціонер «Дельта Кепітал» Роман Кацнельсон став випускати й поширювати за кордоном серед охочих інвестувати в Україну брошури про небезпеки, які там чигають і на їхній бізнес.

Коли голова Національної агенції з інвестицій та національних проектів Владислав Каськів приїздив до Нью-Йорка минулого року, то просив «Дельта Кепітал» не відлякувати інвесторів цими брошурами. Зі свого боку він пообіцяв, що український уряд зробить все для захисту інвесторів, розповів Радіо Свобода Роман Кацнельсон.

Ми попросили прокоментувати конфлікт довкола «Житомирських ласощів» адвоката Сидора Кізіна, який не бере в ньому участі, але знається на ситуації в Житомирі та на можливих фігурантах: 9 років тому він працював у юридичній компанії Андрія Портнова. Сидір Кізін називає втручання українських політиків у конфлікт ситуативним.

«Коло юристів, які займаються корпоративними спорами, відоме, і їм, зрештою, не важливо, на чиїй стороні виступати. Основне поле битви – суди, і саме в них треба шукати, «чиї вуха стирчать». Тут економічні інтереси сторін – головне. Політична ж підтримка – ситуативна. Хто при владі, до того і йдуть. Чи просто просять допомоги, а чи за гроші – цього вже не знаю», – підсумував адвокат.

Битва за кондитерську фабрику у Житомирі відображає загальні проблеми інвестиційного клімату в Україні, вважає експерт консалтингової компанії «Гардарика» Костянтин Матвієнко.

«Незалежно від того, хто має рацію у даному разі, є конфлікт, який по-різному вирішується в українських і закордонних судах. Знаючи, що є питання до справедливості української судової системи, бачимо, що цей випадок може викликати відтік закордонних інвестицій з України в умовах, коли їх і без того бракує українській економіці», – зауважує Матвієнко.

Власник «Житомирських ласощів» може знову змінитися

Зараз є надія, що закордонний інвестор зможе повернутися на українську кондитерську фабрику, очікує колишній голова Фонду державного майна України Валентина Семенюк-Самсоненко.

«Антирейдерський комітет віце-прем’єра Андрія Клюєва обов’язково розгляне це питання. Багато хто був проти відновлення комітету. Через те я упевнена, що невдовзі він називатиме персоналії, причетні до рейдерства, незалежно від їхньої політичної належності», – сказала Радіо Свобода колишній керівник Фонду державного майна.

Після відновлення антирейдерського комітету в Києві місцеві посадовці отримали від уряду доручення створити комітети протидії рейдерству на регіональному рівні. Такий комітет у Житомирі опікується передовсім долею місцевої кондитерської фабрики, повідомляє заступник голови Житомирської ОДА Віктор Куницький.

За його словами, про результати своєї роботи місцева комісія відзвітується перед урядом, і саме він ухвалюватиме рішення про подальшу долю фабрики.

Посадовець очікує, що місцева та урядова комісії з протидії рейдерству завершать аналіз ситуації на «Житомирських ласощах» і вирішать, як розв’язати цей конфлікт, упродовж 2012 року.

Між тим суди за право володіння кондитерською фабрикою «Житомирські ласощі» тривають – і в Україні, і в Швейцарії, де зареєстрована компанія-інвестор.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG