Доступність посилання

ТОП новини

Президент США Барак Обама розповів про становище країни


Більшу частину доповіді президент присвятив економічним проблемам
Більшу частину доповіді президент присвятив економічним проблемам
Нью-Йорк – Президент США Барак Обама виступив із доповіддю «Про становище країни» на об’єднаному засіданні обох палат Конгресу. За усталеною традицією, щороку наприкінці січня президент звітує перед законодавцями. Але особливого значення ця промова набуває нині, у рік президентських виборів.

Більшу частину доповіді, яка тривала понад годину, Барак Обама присвятив економічним проблемам. Стан американської економіки на початку 2012 року оглядачі й фінансисти вважають незадовільним. Рівень безробіття – 8,5 відсотка. А вартість житла на такому низькому рівні, що багато хто з американців виплачує іпотечну позику більшу, ніж коштує сама домівка.

Президент у промові «Про становище країни» закликав законодавців ухвалити його план економічного піднесення, виклавши це, як зауважив Боб Шифер, коментатор телемережі CBS, y популістському дусі.

«Ми можемо або погодитися мати країну, в якій дедалі менше людей багатіє у той час, коли дедалі більше американців зводять кінці з кінцями, або ми відновимо країну, в якій кожен має рівні шанси, де кожен вносить свою частку і де кожен грає за однаковими правилами», – сказав Барак Обама.

Обама обстоював підвищення податків для заможної верстви. Він наголосив, що «йдеться не про демократичні й не про республіканські цінності, а про загальноамериканські цінності».

Цікаво було спостерігати реакцію законодавців. Демократи з ентузіазмом аплодували, а республіканці – ввічливо, але радше стримано.

Програмні ініціативи Обами

Президент виклав низку ініціатив у таких галузях, як сприяння промисловості для виробництва чистої енергії, сприяння інноваційним технологіям, спорудження швидкісних залізниць, реставрація автострад, мостів, шкільних будівель.

Обама пропонує заохочувати зниженням податків бізнеси, які розгортають виробництво не за кордоном, а вдома.

Він закликав Конгрес уже цього року ухвалити новий закон стосовно імміграції.

У стислій частині на зовнішньополітичну тему Обама сказав, що США не допустять, щоб Іран отримав ядерну зброю. Президент запевнив країну й світ, що не виключає заходів запобігання іранським ядерним амбіціям.

Доповідь «Про становище країни» оглядачі вважають платформою, на якій президент будуватиме кампанію за своє переобрання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG