Доступність посилання

ТОП новини

Студентів у Рівному змушують оплачувати комунальні послуги вишу?


Національний університет водного господарства і природокористування
Національний університет водного господарства і природокористування
Рівне Студенти найбільшого на Рівненщині вишу – Національного університету водного господарства і природокористування – поскаржились на те, що їх змушують віддати стипендію для допомоги Alma Mater в оплаті комунальних послуг. Звістка про це миттєво поширилася через соціальні мережі.

Журналісти поцікавилися обставинами в самих студентів. У мікрофон вони відповідають неохоче: попереду – заліки, екзамени і щорічне поселення у гуртожитки. Але визнають, що їм запропонували відмовитись від однієї стипендії на користь університету для погашення боргів за комунальні послуги.

Голова студентської ради університету Оксана Соколюк запевняє: офіційних звернень від адміністрації до студентів з цього приводу ще не було – лише обговорення, якому передувало звернення керівництва власне до неї. Оксана зібрала всіх голів студентських парламентів, старост гуртожитків, студентських рад факультетів, профком студентів і «запропонували таку ідею, щоб студенти втрутилися в ситуацію, якщо вони згідні допомогти». Каже, багато хто поставився до ідеї «з розумінням», але були й такі, хто «не зовсім зрозумів» – сприйняв пропозицію як вимогу.
Ректор НУВГП Василь Гурін і голова студради Оксана Соколюк: «Допомоги просили, а не вимагали»
Ректор НУВГП Василь Гурін і голова студради Оксана Соколюк: «Допомоги просили, а не вимагали»

«Ніхто не хоче віддавати свої гроші»

«Нікому це не подобається. Чому ми повинні платити додатково кошти – швидше за все, добровільно-примусово? Ніхто не хоче віддавати свої гроші», – так кажуть студенти. Дехто з них серйозно думає, що стипендію отримує востаннє. Адже сьогодні старостам груп повідомили – середній бал для отримання стипендії віднині підвищився – з «четвірки» до «четвірки з половиною». Що означає – боротися доведеться не за добрі, а за відмінні оцінки.

Дивуються не лише студенти, а й міністр житлово-комунального господарства. Каже, про жодні борги, а тим паче про їхнє примусове погашення, з боку вишів, досі не йшлося: «Я цього не знаю. Російською це називається «бєспрєдєл». Цього бути не може і не повинно».

Благодійність – справа добровільна, а пропонувати подібне студентам – означає використовувати приховані важелі тиску, вважає Олексій Сидорець – представник щойно організованої молодіжної правозахисної кампанії «Безводник». І сама організація, і її назва (університет у місті називають «водником») зовсім не імпонують ректорові Василеві Гуріну, котрий не захотів розмовляти з ініціаторами кампанії в присутності журналістів.

А чи були борги?

Пресу натомість ректор здивував – виявляється, проблем з оплатою комунальних послуг немає, як і згаданих в інтернет-мережах боргів. Але можуть з’явитися... «Комунальні платежі підвищилися з 1 січня на 56%. Спонсорських коштів на місяць потрібно десь 600 тисяч гривень на покриття цих витрат, оскільки цільових таких коштів у нас зараз немає», – розповів ректор.

За приклад ректор ставить західні університети – мовляв, рідко який із них не має благодійного фонду. А в наших студентів таким чином ректор хотів би сформувати відповідальність за рідний виш: «Адже той студент, який пройнявся проблемами університету і допоміг у той період, коли потрібно, він у виховному значенні набуває зовсім іншого відношення до тих проблем, які є».

Начальник управління освіти Рівненської облдержадміністрації Іван Вєтров пояснює – нещодавно Міністерство освіти порекомендувало вишам знаходити фінансові ресурси для оплати тарифів, що зросли, у позабюджетній сфері – з платних форм навчання «та інших, не заборонених законодавством, благодійних внесків». Тож, імовірно, підпорядкований безпосередньо Міносвіти виш і скористався даною рекомендацією на власний розсуд.

Ситуацією у виші зацікавились у міліції та прокуратурі.
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG