Доступність посилання

ТОП новини

Футбольний смерч у Єгипті (ФОТО, ВІДЕО)


Військовий уряд Єгипту оголосив про триденну національну скорботу по 74 загиблих на футбольному матчі. 1 лютого ввечері на футбольному полі команди «Аль-Масрі» в Порт-Саїді сталося друга за всю футбольну історію масштабна сутичка (після подібної у місті Гватемалі в 1996 році – 84 загиблих).

Бійня на стадіоні в Єгипті
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00

Глава ФІФА Зепп Блаттер назвав трагедію на стадіоні в єгипетському Порт-Саїді «чорним днем для футболу», він був «шокований і засмучений».

Незважаючи на виграш команди «Аль-Масрі» з Порт-Саїда з рахунком 3:1 над гостями з Каїра (футболістами «Аль-Аглі»), агресивні фани «Аль-Масрі» вирішили провчити своїх суперників зі столиці. Розлючені місцеві вболівальники відразу по завершенні гри висипали на поле й атакували футболістів «Аль-Аглі» та їхніх прихильників.

Відомо, що «ультрас» із Порт-Саїда приходять на матчі з холодною зброєю та піротехнікою, а цього разу їх нібито розлютив один із плакатів на трибуні гостей із Каїра. Внаслідок бійки і тисняви загинули 74 особи, сотні людей травмовані, поранені.

Окрім плакату, не виключають, що провокацію організували прихильники скинутого президента Хосні Мубарака. Близько 50 осіб, підозрюваних у підбурюванні до безладу, влада відразу ж заарештувала.

Іслам Фатхі, один із прихильників «Аль-Аглі», заявив журналістам, що переживає за долі затриманих. «Я не знаю, що й сказати: там мій племінник, і я нічого про нього не знаю, не маю доступу. Я не можу навіть висловити свої почуття. Все що я хочу – це запевнень від них (від влади). Вони сказали, що послали за каїрськими людьми війська, щоб забрати їх звідси, але мій товариш повідомив мені, що вони повертаються до Каїра поїздом і бояться, щоб чогось не сталося».

Дивною була пасивність поліції на стадіоні «Аль-Масрі»

Хоча преса не бачить в інциденті безпосереднього зв’язку з політичною ситуацією та напруженням після краху режиму Мубарака, спостерігачі кажуть про досить дивну пасивність поліції під час матчу і на початку проявів агресії вболівальників Порт-Саїда. Під час бійки один поліцейський загинув і 14 правоохоронців були поранені.

Очевидці також зауважують, що події на стадіоні «Аль-Масрі» розвивалися настільки блискавично, що стражі порядку були не спроможні до дій.

Національне агентство України з підготовки до європейської першості з футболу 2012 року негайно взялося за вивчення інциденту в Єгипті.

Речник МВС України Володимир Поліщук повідомив Радіо Свобода, що задля уникнення подібних конфліктів під час Євро-2012 спеціальні підрозділи внутрішніх військ України та Польщі проводять спільні навчання.

«Це поліція Польщі, Німеччини, від котрих ми переймаємо позитивний досвід у інших країнах. Це також підготовка особового складу та спільні навчання, які у нас тепер проводяться. І це також навчання не лише у системі МВС, а й спільні зі Службою безпеки України та Міністерством з надзвичайних ситуацій», – зазначив Володимир Поліщук.

За словами представників прикордонної служби і правоохоронних органів України, інцидентів, подібних до тих, що мали місце в Порт-Саїді, під час матчів Євро-2012 вдасться уникнути.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG