Доступність посилання

ТОП новини

У Харкові пропонували місця у фан-зонах, які не існують


Харків – Харківська міліція розшукує людей, які розгорнули незаконну інтернет-торгівлю квитків у кемпінги на Євро-2012. Вони пропонували місця у фан-зонах, які не існують. Злочин виявили, коли до харківського Департаменту з підготовки до чемпіонату почали звертатися люди за підтвердженням, чи дійсно вони сплатили за місця у кемпінгах, створених для фанатів.

Інформація про продаж квитків у кемпінги для вболівальників на час Євро-2012 з’явилася на двох сайтах онлайн-бронювання: російсько- та англомовному tur-hotel.ru та tentresorts.com. Про це повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації Юрій Сапронов. За його словами, бронювання місць на цих інтернет-ресурсах – ніщо інше, ніж шахрайство, і цим питанням вже займаються правоохоронці.

«Поскаржилися люди, які вирішили уточнити в Департаменті міськради з підготовки до Євро-2012, чи дійсно вони придбали місця для розміщення у кемпінгах, які тут описані. Потім у правоохоронні органи надійшла така ж інформація. Ми, звісно, легко знайшли ці сайти. Я хочу попередити, що всі пропозиції, які там розміщені, не відповідають дійсності», – сказав Юрій Сапронов.

Шахрайські інтернет-ресурси, за даними Харківського обласного управління внутрішніх справ, зареєстровані за кордоном – в Росії та Литві. Вийти на їхніх власників наразі намагається управління з боротьби із кіберзлочинністю, повідомила Радіо Свобода керівник прес-служби міліції Лариса Волкова.

Правоохоронці не виключають порушення кримінальної справи за статтею «шахрайство». Але для цього потрібні масові звернення від потерпілих уболівальників, які потрапили на гачок аферистів.

Аферисти і досі пропонують

Наразі ж ті і досі пропонують фанатам проживання у наметах за ціною від 23 до 500 євро, чи у гривнях – від 400 до 500. Як мовиться на одному з сайтів, кемпінг на вулиці Польовій у Харкові спеціально створений під Євро-2012. У ньому, мовляв, цілодобова охорона, намети з напоями, похідними килимками і двома теплими спальними мішками, а також загальні душові кабіни і туалети. А за 15 хвилин пішки ще й і автовокзал «Рохань».

Такого у Харкові, щоправда, взагалі не знають. Ймовірно, автори мали на увазі відомий житловий комплекс Рогань, але чи то припустилися помилки, чи за незнанням на сайті він отримав зовсім іншу назву.

У міському Департаменті з підготовки до Євро-2012 кажуть: за адресами, вказаними інтернет-торговцями, не лише не планували ставити намети для вболівальників, а й не отримували жодних заявок від бізнесменів, які б хотіли у такий спосіб підзаробити під час матчів.

«Там йдеться про вулицю Польову, це – район стадіону. За нашими даними, там немає жодних місць для облаштування фан-кемпінгу. На іншому сайті йшлося про селище «Комуніст», це Харківський район. Але там також нам нічого не сказали про кемпінг. Ми вже виставили на нашому сайті інформацію про те, що не соромтеся, звертайтеся у наш Департамент, щоб перевірити, чи існує той чи інший об’єкт»,– розповіла Радіо Свобода заступник департаменту з підготовки до Євро-2012 Харківської міськради Наталя Мірошниченко.

Де саме селитимуть прихильників відпочинку в наметах?

Розміщенням гостей Євро-2012 офіційно займаються партнери УЄФА, англійська туристична компанія «TUI», а також український туроператор «Гамалія», але послуги бронювання місць у кемпінгах тут не надають, каже Наталя Мірошниченко. Щоправда, харківські посадовці і самі ще не визначились, де саме селитимуть прихильників відпочинку в наметах.

Заступник голови області Євген Савін не виключає, що десь за містом – у Харківському чи Дергачівському районі. Наприклад, на природі неподалік Краскутського дендропарку. Там могли б облаштувати спеціальну зону із великими екранами, барами та туалетами, а фанатів на стадіон возили б централізовано. Це питання, за словами Савіна, зараз у стадії опрацювання.

Офіційна домовленість є лише щодо «оранж-кемпінгу» на острові у Журавлівському гідропарку Харкова, який почнуть будувати навесні. Його вже забронювала під п’ятитисячну армію уболівальників збірна Нідерландів, яку, до речі, найбільше обурила поява шахрайських квитків у кемпінги в інтернеті.

Нідерландці гратимуть в Харкові три матчі. Утім, команда щоразу повертатиметься на базу в польський Краків. Фанати натомість мешкатимуть у Харкові й уже обіцяють гучні ходи центром міста.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG