Доступність посилання

ТОП новини

Польща – останній бастіон України в ЄС?


Глава МЗС Польщі у Києві нагадав про справу Тимошенко
Глава МЗС Польщі у Києві нагадав про справу Тимошенко
Київ – Проблеми демократії в Україні, консульські питання, підготовка до футбольного Євро-2012 – ці проблеми обговорив у Києві міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський з очільниками України. На тлі заяв європейських дипломатів і політиків про ймовірність ізоляції України через згортання демократії, візит Сікорського оглядачі у Києві та Варшаві вже назвали дружньою підтримкою українського суспільства. Саме суспільства, але аж ніяк не влади.

Міністра Сікорського у Києві супроводжували керівники всіх департаментів Міністерства закордонних справ Польщі, які разом із українськими колегами займалися питанням підготовки до футбольної першості Європи, розв’язанням окремих консульських проблем та проблем у торговельно-економічній сфері.

Після зустрічей із Президентом України Віктором Януковичем і міністром закордонних справ Костянтином Грищенком, Радослав Сікорський заявив: «Я говорив українським політикам про відсутність політичних умов в Україні, необхідних для підписання Угоди. Я нагадав, наскільки сильно зашкодила іміджеві України якість судового процесу у справі Юлії Тимошенко. Адже Угода про асоціацію між Україною та ЄС – це насамперед перебудова судової системи, впровадження європейських демократичних норм у судочинство».

За словами польського міністра, українській владі не вдалося переконати міжнародну спільноту у демократичності, незаангажованості процесу над Юлією Тимошенко.

«Як би мене запитали, чи українській владі вдалося переконати світову думку, що рішення суду по справі Юлії Тимошенко було демократичним, – я би відповів: ні!», – зазначив Сікорський.

Українські урядовці обіцяють провести реформи якнайшвидше

Без належного реформування судочинства та правоохоронних органів Україні не вдасться підписати Угоди про асоціацію з ЄС. Про це говорять і в Києві, і в Брюсселі, і у Варшаві. Офіційні особи України обіцяють провести реформи якнайшвидше. Так, глава МЗС України Костянтин Грищенко нагадав польському колезі, що незабаром Верховна Рада розглядатиме проект нового Кримінального кодексу.
Демократичний процес передбачає відповідальність усіх перед законом
Костянтин Грищенко

При цьому Грищенко зауважив: «Демократичний процес передбачає, серед іншого, відповідальність усіх перед законом. Усі рівні перед законом. Чи ти колишній, чи нинішній член або глава уряду – маєш відповідати так само, як і пересічний українець. Ми усвідомлюємо необхідність реформування різних сторін нашого життя. У тому числі й реформування судової системи та відповідного законодавства».

Після обговорень процесу реформ в Україні, польські та українські дипломати обговорювали консульські, чи то візові проблеми. Так, Польща має намір відкрити консульство в Донецьку, а до кінця року планує підписати з Україною договір щодо скасування плати за національні візи. Також міністр Сікорський пообіцяв, що для належної підготовки і проведення футбольного чемпіонату Європи, консульства Польщі працюватимуть у дві зміни.

Співпраця залежить від політичного і правового клімату в Україні – експерти

Польща має намір підтримати проекти, які сприяють розвиткові громадянського суспільства, це одне з положень ініційованої Польщею та Швецією програми «Східне партнерство», нагадав міністр Сікорський.

Експерти ж вважають, що подальша співпраця двох країн-сусідок залежить від політичного та правового клімату в Україні.
Не можна нескінченно захищати те, що не може себе самостійно захистити, насамперед через недолугу внутрішню політику!
Павло Жовніренко

Так, польський політолог Анджей Бжезицький стверджує, що за умов економічної кризи в ЄС поляки не зможуть приділяти велику увагу Україні, проблемам її демократичного розвитку. А його колега з Києва Павло Жовніренко констатує: «Польща зараз – це останній бастіон України. Вона завжди була нашим адвокатом, але ж не можна нескінченно захищати те, що не може себе самостійно захистити, насамперед через недолугу внутрішню політику!»

А отже, поліпшення відносин між Україною та Польщею залежить здебільшого від української сторони, зазначають експерти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG