Доступність посилання

ТОП новини

Будинок Джиоєвої. Колонія Росії


Атака правоохоронців самопроголошеної Республіки Південна Осетія на будинок лідера опозиції Алли Джиоєвої стала найкращою ілюстрацією політичної ситуації в цьому регіоні. Сама Джиоєва опинилася в лікарні, її співробітники побиті. Зате запобігли інавгурації, яку Джиоєва збиралася провести як обраний президента Південної Осетії.

Вона й справді обраний президент. На останніх виборах керівника республіки за неї проголосувала переважна кількість виборців. Кандидат Кремля програв – втім, як завжди.

Але до влади Джиоєву не допустили: використовували механізм Верховного Суду, який звинуватив її в порушеннях. А коли громадяни вийшли на захист свого президента, втягнули переможницю в переговорний процес. Умови домовленостей, щоправда, не виконали.

Попередній президент Едуард Кокойти – архітектор кримінального режиму в Цхінвалі – у відставку дійсно пішов. Однак його соратники залишилися. І взагалі республікою сьогодні управляє росіянин Вадим Бровцев, який вперше приїхав сюди тільки два роки тому – ось така «незалежна держава».

І до нових президентських виборів Джиоєву також не допустили. Так що все, що їй залишалося – це оголосити про свою перемогу.

Президентом стане лише той, кого схвалить Москва

Російські спостерігачі, навіть ті, хто співчуває осетинській опозиції, зараз намагаються зрозуміти, де Джиоєва припустилася помилки. Може не потрібно було домовлятися? А якщо домовилася – не потрібно було проводити інавгурацію? Може, потрібно було боротися до кінця? А якщо не вийшло, то йти з політики взагалі?

Але всі ці спроби аналізу марні. Важливе інше: і Джиоєва, і російські журналісти, і жителі Південної Осетії абсолютно неправильно оцінюють сам статус республіки.

Для Грузії Південна Осетія – окупована територія. Для жителів Південної Осетії – незалежна республіка. Але насправді – це колонія Росії, просто колонія. І потрібна ця колонія тільки для пропагандистської демонстрації власної величі.

Тому керує колонією емісар із Москви. Й тому, як би не голосували осетини, президентом тут стане лише той, кого схвалить Москва. Тому тут розкрадені всі гроші на відновлення, розбиті дороги і аварійні будинки, злидні і безвихідь.

Авжеж, так живуть люди і в багатьох регіонах самої Росії. Але принаймні там їх ніхто не обманює і не говорить, що вони хоч щось вирішують.

Віталій Портников – журналіст Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

XS
SM
MD
LG