Доступність посилання

ТОП новини

Свято комп’ютерників


14 лютого – День спеціаліста з інформаційних технологій
14 лютого – День спеціаліста з інформаційних технологій
Київ – 14 лютого – День спеціаліста з інформаційних технологій. Цього дня в 1946 році запрацював перший електронний комп’ютер у світі. Створили його у США, і саме від нього сучасні комп'ютери успадкували двійкову систему числення. На сучасному ринку праці саме IT-фахівці є найбільш затребуваними і добре оплачуваними.

В Україні професія комп’ютерника – одна з найбільш дефіцитних. На одного айтішника претендує 3 компанії, притому більшість із них – іноземні, говорить Ганна Журавльова, координатор проектів міжнародної рекрутингової компанії.

Всього в Україні близько 40 тисяч програмістів, і три чверті з них працюють в аутсорсингових компаніях, тобто іноземних фірмах, департаменти яких розташовані в Україні.

Так відбувається тому, що вітчизняні університети досі готують висококваліфікованих фахівців, які до того ж набагато «дешевші», ніж європейські, зазначає Ганна Журавльова.

«Український ІТ-ринок розвинутий на двох рівнях. Перший рівень – білий, це айтішники, які обслуговують компанії. Другий – сірий, це компанії, які працюють на українській території і виробляють продукти, що продаються за кордон за великі кошти. В останньому огляді ринку праці Східної Європи Україна посідає третє після Польщі та Угорщини місце за кількістю спеціалістів, які обслуговують інші країни і перепродають продукти високого рівня», – розповіла Ганна Журавльова.

«Це наш авангард»

Середня зарплата ІТ-директора становить 24 тисячі гривень на місяць, фахівець із мови програмування «C++» заробляє 15 тисяч. Однак, умови для розвитку ІТ-бізнесу (бізнесу інформаційних технологій) в Україні не створені, говорять представники галузі.

Тому талановиті програмісти просто виїжджають з країни. Віце-президент асоціації «Інформаційні технології України» Ігор Лисицький вбачає у цьому не лише негатив.

«Я до цього помірковано ставлюся. Бо з одного боку від нас їдуть найкращі, а з іншого боку, це є наш актив за кордоном, це наш авангард, який потім може притягнути в країну нові проекти, інвестиційні пропозиції тощо», – стверджує Ігор Лисицький.

Кінцевий український продукт не користується поки попитом

Закордон поки не купує кінцевий український продукт. Там просто використовують українських фахівців для створення власних програм. І 80% валового прибутку цієї індустрії в Україні складає прибуток саме аутсорсингових компаній, зауважив Ігор Лисицький.

На початку минулого року у Верховній Раді зареєстрували законопроект, який передбачає звільнення підприємств ІТ-сфери від ПДВ. Це сприяло б розвитку галузі, стверджують ініціатори документа. Однак поки що законопроект проголосований лише в першому читанні.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG