Доступність посилання

ТОП новини

Екскурсії по місцях корупції, по об’єктах, що належать мафії


Прага – У Чехії розпочала роботу зовсім нова галузь туристичного руху – екскурсії по місцях корупції, по об’єктах, що належать мафії, огляд вілл, садиб, земельних ділянок чи навіть великих фірм, про які говорять, що їхніми власниками є тіньові бізнесмени чи впливові в політиці люди. Туристичне бюро так і називається – Corrupt Tour («Корупційний туризм»). Свою першу екскурсію, причому з великим успіхом, бюро провело кілька днів тому і вже має повністю заповнені автобуси на нові маршрути.

Хочете побачити, які «гніздечка» звили собі нинішні великі боси – «хрещені батьки» тіньового бізнесу, як їх називають чехи? Будь ласка, купіть собі екскурсію, в перерахунку всього за 10 євро, в Corrupt Tour на так зване «Празьке сафарі», і ви на власні очі побачите пишні палаци, вілли і басейни, зимові сади і галереї в тихих районах чеської столиці чи навколо неї.

Екскурсоводи вам їх покажуть, незважаючи на високі огорожі й камери нагляду. Протягом екскурсії ви зазирнете і на місця останнього відпочинку: подивіться, які піраміди і позолочені урни для себе і своєї рідні зводять ці скоробагатьки, і порівняйте їх із деклараціями про прибутки.

«Корупційний туризм» в Чехії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00

Палаци і вілли «слуг народу» під лупою екскурсовода

Нове туристичне бюро Corrupt Tour представилось вперше на початку лютого на цьогорічному міжнародному ярмарку туристичного руху і відразу завоювало увагу чехів. Метою його роботи є боротьба з корупцією шляхом оприлюднення місць корупції, демонстрація статків тих «слуг народу», про які пишуть засоби масової інформації як про нелегальну, тіньову форму збагачення, розповіла Радіо Свобода працівник «Corrupt Tour» Ольга Цесларова.

«Усі переважно критикують корупцію, а наш працівник Петр Шоурек вирішив корупцію переробити, використати її як вихідний матеріал і туристичну мету, – каже вона. – Ми хочемо показати людям місця, пов’язані з корупцією, але не критикувати її, хочемо показати, як вона працює, причому показати це з гумором. Першу екскурсію ми назвали орнітологічною, тому що ми показали «гніздечка» – вілли, пов’язані з корупційними аферами. Маємо також екскурсію по новобудовах, де загадково зникають державні кошти, вона називається «Лікарні на межі закону».

Туристичне «Корупційне бюро» у Празі не боїться, що хтось із скоробагатьків – нинішніх відомих політиків чи бізнесменів – може подати на них до суду за поширення непідтверджених фактів корупції.

«Ми використовуємо в екскурсіях тільки ту інформацію, котра вже була оприлюднена в засобах масової інформації, – каже Ольга Цесларова. – Ми не займаємось журналістським розслідуванням, але опрацьовуємо доступну, вже опубліковану інформацію. Тобто, якщо хтось захоче на нас скаржитись, ми завжди посилаємось на джерела, які про це писали».

За «гніздечками» скоробагатьків до Тоскани чи Карлових Варів

У програмі туристичного бюро Corrupt Tour є екскурсія під назвою «Три празькі «най» – тобто найвідоміші за своїми корупційними скандалами будівельні об’єкти. Серед них, наприклад, тунель «Бланка» в Празі, який зводиться вже кілька років і мав би розв’язати проблеми наземного транспорту. Досі тунель гостро критикують за його вартість, яка щорічно зростає. Державні кошти «тунелюють», говорять пражани. Як колись слово «робот» запустив до обігу Карел Чапек, так тепер чеське «тунелювати» також без перекладу опановує Європа.

Не за горами літо, Corrupt Tour планує поїздки до італійської Тоскани чи на острови в Карибському морі – це місця, які облюбувала чеська мафія і скоробагатьки. А якщо бюро вдасться домовитись із українськими перекладачами, то можуть показати й «гніздечка» українських тіньових мільйонерів, скажімо, в Празі, Ланах чи в Карлових Варах. Працівники бюро впевнені, що охочих побачити ці «скромні палацики» на власні очі набереться не один автобус.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG