Доступність посилання

ТОП новини

Влада влаштувала примусове енергозбереження


Щоб досягти гарних показників, комунальників змушували жорстко економити енергоресурси
Щоб досягти гарних показників, комунальників змушували жорстко економити енергоресурси
Київ – Вінниччину визнали лідером енергозбереження у сфері житлово-комунального господарства. Йдеться про рейтинг енергоефективності оприлюднений на урядовому порталі. Далі у рейтингу енергоефективності стоять Чернігівська і Одеська області. Аутсайдерами стали Луганщина, Полтавщина і Дніпропетровщина. Проте, як розповіли Радіо Свобода працівники бюджетної сфери, щоб досягти таких показників, їх змушували жорстко економити енергоресурси.

Вчитель однієї зі шкіл Хмельницького району Вінницької області Віктор Володимирович розповідає, що до керівництва їхньої школи з районного управління освіти надійшло усне розпорядження упродовж січня спожити не більше ніж тисячу двісті кубів газу. Площа цієї школи становить 780 квадратних метрів. Відтак, щоб нормально її опалити, потрібно витратити три-чотири тисячі кубів на місяць, зазначає вчитель.

«У понеділок температура у класах була 12 градусів, тому що на вихідні газ відключали повністю. У період ночі виключали газ також, щоб вкластися у ці норми. Ми майже вклалися. Але тоді можна було вимикати, оскільки у цей період були досить високі температури і труби не перемерзли», – розповідає Віктор Володимирович.

Проблеми із системою опалення у школах існують, зазначає Радіо Свобода голова парламентського комітету науки і освіти, представник Партії регіонів Максим Луцький. Але, на його переконання, це пов’язане із застарілим обладнанням та відсутністю енергозберігальних технологій.

«Знаю, що є проблема щодо того, що у деяких школах температура нижча робочої, каже регіонал. Це все пов’язано, звісно, і з застарілістю шкіл, і з системою енергозбереження. Це і вікна, і старі котельні. Це все є. Це потрібно міняти, але це питання величезних коштів. Мова йде про тотальну реконструкцію всіх шкіл».

Влада каже про застарілість

Разом з тим, наголошує Луцький, йому не відомі випадки, коли б керівництву шкіл давалися рознарядки щодо економії енергоресурсів. Утім, такі випадки є доволі частими, зазначає Радіо Свобода представник парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, б'ютівець Олександр Гудима.

«Мені про такі випадки відомо. Але, на жаль, я не маю доказів, тому що люди, які про це інформують, просять не називати прізвища», – наголошує Гудима.

Вчителі у регіонах бояться про це говорити відкрито, щоб не втратити роботу. Йдеться, передовсім, про закриття чи так зване«укрупнення» шкіл, що проводиться у рамках освітньої реформи.

«Заморозити учнів і хворих неважко»

Сьогодні бюджетна сфера в Україні є одним із найменших споживачів газу, зазначає Олександр Гудима. Відтак, проведення подібних змагань чи конкурсів у сфері ЖКГ є недоречним.

У бюджетній сфері дуже легко дати завдання трошки заморозити учнів, трошки хворих у лікарнях, і таким чином завойовувати якісь премії
Олександр Гудима

«Сьогодні споживання бюджетної сфери становить близько 800 мільйонів кубів газу, – говорить Гудима. – Можливо, комусь було обіцяно якусь премію, і відбулися змагання не взагалі по області щодо споживання газу серед населення, серед промисловості, а виключно у бюджетній сфері. А в бюджетній сфері дуже гарно регулювати, дуже легко дати завдання трошки заморозити учнів, трошки хворих у лікарнях, і таким чином завойовувати якісь премії».

У минулому році українська промисловість спожила близько 15 мільярдів кубів газу, населення – понад 17, теплокомуненерго – 11 мільярдів кубів.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG