Доступність посилання

ТОП новини

Що не так з «Українським тілом»?


Після закриття виставки, яку звинуватили у пропагуванні порнографії, й досі не стихають дискусії
Після закриття виставки, яку звинуватили у пропагуванні порнографії, й досі не стихають дискусії
Київ – Після закриття виставки «Українське тіло», яку звинуватили у пропагуванні порнографії, до сьогодні не стихають дискусії: це цензура, нерозуміння мистецтва чи виправданий крок. Центр візуальної культури Києво-Могилянської Академії поширює в мережі петицію з вимогою знову відкрити експозицію. Як з’ясувалося, подивитися виставку, офіційно закриту 10 лютого, можна і сьогодні – на прес-покази, окрім журналістів, запрошують усіх охочих.

Знову пускати відвідувачів на офіційно закриту виставку стали після протестів 13 лютого, коли незадоволені рішенням президента Києво-Могилянської академії Сергія Квіта зібралися під Центром візуальної культури, розповів Радіо Свобода директор центру, мистецтвознавець Василь Черепанин.

Це відбувається у рамках прес-показів, про які заздалегідь повідомляють на сайті закладу. Однак до прес-показу можуть долучитися всі охочі, хто прийде на заявлений час до центру, не тільки журналісти. На цих заходах присутні куратори та автори виставки, які пояснюють, що вони мали на увазі під своїми роботами. За словами Василя Черепанина, це незначне «завоювання» художників, активісти центру не заспокояться, поки виставку не відкриють офіційно і збирають підписи з цього приводу в мережі.

«Наразі ми зібрали близько 350 підписантів. Це люди різних гуманітарних професій: це і діячі художньої сфери, журналісти, представники медіа, тобто всі, хто так чи інакше представляє публічну громадську думку, дуже багато науковців, в тому числі закордонних: багато підтримало із Росії, із Західної Європи, навіть зі Сполучених Штатів», – розповів Василь Черепанин.

Раніше такі заходи були нормою – випускник Могилянки

Один із підписантів – колишній випускник Могилянки, письменник Андрій Бондар вважає, що крок ректора є проявом конфлікту «лівих» і «правих» поглядів всередині академії. На його думку, «закручування гайок» не відповідає духові його альма-матер, яка бачила і відвертіші виставки.

«Такі виставки були постійним супроводом могилянського життя. Це було нормою, – пояснює письменник. – Якщо я добре пригадую, у 2001 році була виставка «Український проект». Там серед інсталяцій було заміксовано справжнє порно із кадрами із фільмів кінця 20-х років. Тобто, Могилянка бачила на своєму віку багато небезпечно-провокативних акцій. І раптом 2012 рік підводить риску під цією свободою».

Натомість журналіст Юрій Луканов вважає, що про зазіхання на жодну зі свобод не йдеться. Там немає за що боротися, каже він.

«Коли ми захищаємо свободу слова, наприклад, але при цьому хтось порушує чиюсь свободу висловлювати якісь дурниці, то, якщо теоретично, то треба її захищати, цю свободу. Але якщо на практиці ми захищаємо якусь дурню, то воно виглядає не дуже адекватно. Так само і з цією виставкою. Я в жодному разі не захищаю Квіта, який вчинив недипломатично, але і сама виставка не варта того, щоб ставати грудьми на її захист», – сказав Юрій Луканов Радіо Свобода.

Ректор дискусії схвалює, але виставку не відкриє

Обмеження доступу до експозиції – необхідний крок, наполягає президент Києво-Могилянки Сергій Квіт. За словами ректора, деякі роботи митців можна розцінювати як порнографічні, тому він вжив заходів, щоб ніхто не міг потрапити на виставку випадково.

Втім, наскільки таке обмеження убезпечить неповнолітніх – ще під питанням, адже нині для входу в залу під час прес-показів не потрібно пред’являти документів.

Як наголошує Сергій Квіт, хоча керівництво академії тільки вітає диспути навколо цієї теми, офіційного повторного відкриття виставки не буде. «Я вважаю, що ця виставка – не «формат» для університету і для староакадемічного корпусу. І тому я вирішив винести це питання на суд громадськості. Для широкого загалу вона відкрита не буде. І я вам можу сказати, що тих, хто збирає підписи, щоб виставка стала доступна широкому загалові, насправді дуже маленький відсоток людей в порівнянні з тими, хто проти цього протестує», – зауважив ректор академії.

«Закриття виставки – на руку художникам»

Навіщо було допускати відкриття виставки, щоб потім її закрити – невідомо, але фактом цензури дії керівництва вишу не назвеш – швидше, йдеться про нерозуміння ним сучасного мистецтва, вважає директор Інституту проблем сучасного мистецтва Віктор Сидоренко. На його думку, це все може справити протилежний ефект.

«Цензура – це якщо художникам від цього стане гірше. А в даному випадку, особливо перед Arsenale, це швидше спрацьовує на піар художникам», – зауважив мистецтвознавець.

На виставці «Українські тіло» представлені роботи 18 українських митців. Раніше роботи декого з них можна було побачити в Україні в «Пінчук Арт Центрі», «Мистецькому арсеналі» і на регіональних виставках.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG