Доступність посилання

ТОП новини

Українські корупціонери безстрашні й безкарні


Україна в рейтингу Transparency International
Україна в рейтингу Transparency International
Київ – Президент Німеччини Крістіян Вульф подав у відставку після низки викривальних матеріалів. Зокрема, стало відомо що він взяв кредит у півмільйона євро у знайомого підприємця. А потім намагався чинити тиск на редактора видання, яке оприлюднило про це матеріал. Між тим, в Україні вищі посадові особи не подають у відставку навіть після значно серйозніших обвинувачень.

Відставка німецького президента стала наслідком корупційного скандалу. Ціна питання – непрозорий кредит у 500 тисяч євро. Високопосадовцям біднішої України сходять з рук закиди у значно серйозніших корупційних діяннях.

«Вони розуміють, що хоч скільки кради, але поки ти в системі, завжди зможеш виплутатись. Арештовують або невгодних режимові, або тих, хто вкрав 30 тисяч гривень», – розповідає редактор інтернет-видання «Наші гроші», яке спеціалізується на корупційних схемах у держзакупівлях, Олекса Шалайський.

Український міністр недоторканний?

Минулого року журналісти «Наших грошей» оприлюднили матеріал про те, що Мінпаливенерго, через держпідприємство «Чорноморнафтогаз», закупило бурову платформу із маржею у 150 мільйонів доларів у сумнівного посередника.

Міністр енергетики Юрій Бойко звинуватив журналістів у тому, що їхній матеріал замовний. Проте викладеної у тексті інформації не спростував. Відтак, журналісти самі подали у суд на міністра, вимагаючи спростування.

«Насправді, нагріли не на 150, а на 300 мільйонів, бо закупили дві такі вишки. Єдине, що втішає, ніби британська прокуратура зайнялася цією оборудкою», – зазначає Олекса Шалайський.

«Ми всі латентні корупціонери» – Корчинський

Письменник Тарас Антипович зазначає, що в українців зовсім інший больовий поріг, ніж у європейців. За його словами, «європейці такого не дозволяють своїм політиками, і там є політична культура, яка унеможливлює відверте свинство».

Відомий публіцист, лідер партії «Братство» Дмитро Корчинський вважає, що українські високопосадовці не подають у відставку, бо українських громадян корупційні витівки насправді не обурюють.

«Корупція не призводить до скандалів, бо населення, у цілому, ставиться до цього з розумінням і щирим зацікавленням. Ми всі латентні корупціонери, і можемо не злитися на наших політиків, а тільки заздрити їм», – зазначає він.

На думку Дмитра Корчинського, український корупціонер подасть у відставку з однієї причини: якщо буде боятися.

І попередній Президент Віктор Ющенко, і чинний глава держави Віктор Янукович, а також їхній політичний опонент Юлія Тимошенко проголошували боротьбу з корупцією серед своїх пріоритетів.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG