Доступність посилання

ТОП новини

Навколо могили Сірка розгорається конфлікт


Пам'ятник Сірку
Пам'ятник Сірку
Дніпропетровськ – Території пам’ятки національного значення – меморіалу на могилі кошового отамана Івана Сірка на Нікопольщині – загрожує спотворення. Про це заявляють історики та краєзнавці. Місцева влада і один зі спеціально створених фондів виношують плани спорудження поруч з меморіалом туристичного об’єкту, так званої, «реконструйованої Чортомлицької Січі». Науковці обурені: проект не проходив фахової експертизи та громадського обговорення, його історична і культурна цінність викликає сумніви. Але влада переконує, що проект не приховують від громадськості та фахівців.

Навколо могили кошового отамана Івана Сірка у селі Капулівка на Нікопольщині вже не вперше тривають суперечки. Ще у 60-ті роки минулого століття, згадують фахівці, розгорівся конфлікт між владою Нікопольського району та Запоріжжя за прах кошового: його хотіли перепоховати на острові Хортиця. У тому протистоянні була і бюрократична тяганина, і пробиті шини автівок наукових експедицій. Зрештою, нікопольці відстояли поховання.

Тепер навколо пам’ятки національного значення може спалахнути новий конфлікт. Один із фондів розробив концепцію відтворення біля меморіалу «Чортомлицької Січі». Комплекс планують як великий культурний і туристичний центр – з куренями, вежами, торгово-ремісничим передмістям. Там хочуть проводити козацькі фестивалі, а туристам пропонувати цілу низку послуг, зокрема, ночівлю у курені.

Два об’єкти – сторожова вежа і дерев’яна капличка – вже з’явились біля пам’ятки зусиллями однієї з місцевих козацьких організацій і закривають її собою. Співробітник Науково-дослідного інституту пам’яткоохоронних досліджень Олександр Харлан вважає ці об’єкти «бутафорськими».

«Вежа і капличка – це негарний приклад того, як можна увічнювати пам’ять. Це результат того, що на сьогодні мало відомостей про архітектурні властивості споруд того часу. Гіпотетичні реконструкції – це лише для туристів, але, на жаль, не для держави, не для народу, не для суспільства. Треба розробляти проекти і затверджувати, залучаючи фахівців, щоб не виникало таких поганих прикладів, як на Хортиці, ця «протосіч», яка не має нічого спільного з історією», – вважає Олександр Харлан.

«Чортомлицька Січ» привабить відвідувачів чи спотворить меморіал?

Вежу і капличку біля могили кошового звели, не обговоривши проекти з фахівцями та громадськістю, обурюються історики. У такий самий спосіб, підозрюють, біля могили з’явиться і, так звана, «Чортомлицька Січ». Проблему загострює і те, що межі пам’ятки досі чітко не визначені: 4 гектари землі поряд з могилою, які входили до пам’яткоохоронної зони за радянських часів, підпали під розпаювання.

«Суть проблеми у тому, що влада є закритою. Зараз на місці могили організована цілодобова охорона – це безумовна заслуга місцевої влади. Але кулуарний характер рішень становить проблему, не дає владі правильно зорієнтуватись і грамотно поставити питання про розбудову меморіального комплексу», – зазначив кандидат історичних наук, виконавчий директор Інституту суспільних досліджень Владислав Грибовський.

У Нікопольській райдержадміністрації звинувачення відкидають. Кажуть, громадських слухань справді не було, але сам проект побудови «Чортомлицької Січі» презентували публічно ще у жовтні минулого року. Новий об’єкт, за задумом авторів, допоможе приваблювати туристів і заробляти кошти на збереження самої могили Івана Сірка.

«Цю ідею збираються втілити в життя упродовж 2012 року. Авторами та ініціаторами є засновники спеціально створеного фонду «Славетна Січ». На території будуть розміщені церква, будинок кошового та будинок писаря, козацькі курені, корчма, містечко ремісників, навіть майстерня з виготовлення козацьких чайок. Там є поле, наскільки я розумію, там буде якась частина землі виділена», – повідомила Радіо Свобода виконувач обов’язків начальника відділу культури РДА Леся Усенко.

Між тим, історики та краєзнавці наполягають: вже зведені вежу й капличку треба прибрати, адже могила кошового має бути суто меморіальним комплексом.

Довідка для сайту: Іван Сірко (1605 (1610)–1680) – напівлегендарний кошовий отаман Запорозької Січі й усього Війська Запорозького Низового. Похований біля Чортомлицької Січі (тепер село Капулівка Нікопольського району).

У 60-ті роки минулого століття, коли води Каховського водосховища наблизилися до могили, прах перепоховали в іншому кінці села. Могилу Сірка вважають цінною пам’яткою історії та культури. Деякі дослідники називають її єдиним вцілілим в Україні похованням представника вищої козацької старшини.

Щороку на території меморіального комплексу Івана Сірка вклоняються пам’яті кошового отамана і відзначають Дні козацької слави.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG