Доступність посилання

ТОП новини

Початок Великоднього посту


Для християн він є жертвою Богові та підготовкою до гідної зустрічі головного свята – Святого Великодня
Для християн він є жертвою Богові та підготовкою до гідної зустрічі головного свята – Святого Великодня
Київ ­­– 27 лютого для християн східних обрядів починається Великодній піст. Для християн він є жертвою Богові та підготовкою до гідної зустрічі головного свята – Святого Великодня, або ж Пасхи. Для Господа, зазначають богослови, потрібен найперше піст духовний, бо тілесний без духовного – лише дієта.

Зазвичай християни і, особливо, нехристияни, значення посту зводять до харчування. Це зазначає доктор богословських наук Дмитро Степовик.

Їжа, за його словами, є останнім компонентом, який, чомусь виносять на перший план, хоча піст, насправді – це стан душі. Це, найперше, намір позбутися таких рис як гординя, заздрощі, ненависть, брак любові до ближніх. Дмитро Степовик зазначає: якщо людина з різних причин не може харчуватися рослинною їжею, то можна вжити щось інше, але поінформувати про це священика.

Головне, бути добрим у своїй душі, наголошує Дмитро Степовик. Що ж стосується обмеження в харчуванні, то, за його словами, утримання від тваринної та іншої їжі допомагає людині упокоритися перед самою собою і Всевишнім.

Обмеження в їжі корисне

Дієтолог, член-кореспондент Академії медичних наук України Наталія Харченко вважає, що піст корисний і з медичної точки зору. За її словами, зимова їжа була в основному картопляною, макаронною, м’ясною. Овочів та фруктів у раціоні в цей час містилося набагато менше, ніж в інші періоди року.

На її переконання, коли організм починає менше споживати білки тваринного походження, це корисно, тому що після зими ранньою весною організм є ослабленим, отримуючи менше вітамінів.

Серед тих, кому варто не відмовлятися від м’ясного, дієтолог називає людей, які витримують велике фізичне навантаження, зокрема спортсменів, хоча білок можна отримувати і з рослинної їжі. За словами Наталії Харченко, винятки щодо обмеження в харчуванні слід робити для дітей та хворих, котрим рекомендоване спеціальне харчування.

Киянка Зоя також вважає піст важливим для очищення тіла і покращення самопочуття та здоров’я. Вона є парафіянкою однієї із православних церков столиці і однією із тих, хто від цього дня має намір постити.

У Прощенну неділю Зоя взяла участь у богослужінні, бо вважає, що для посту найважливішою є саме духовна складова. Як християнка, вона переконана, що справді потрібно простити один одному і попросити Бога не оскверняти собі душу поганими вчинками і помислами, бо піст – період замислитися над своїм життям, можливість вирівняти свій життєвий шлях до шляху Великого Творця, наголошує Зоя.

Цими днями церква нагадує, що ті, хто постять, повинні при цьому пам’ятати слова Христа про те, що піст не повинен бути зовнішнім, для людей, так би мовити напоказ, а має бути внутрішнім, таємним.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG