Доступність посилання

ТОП новини

Ужгород – на другому місці в Україні за забрудненістю повітря


Гірша, ніж в Ужгороді, ситуація лише у Маріуполі
Гірша, ніж в Ужгороді, ситуація лише у Маріуполі
Ужгород – Уперше за багато років спостережень Ужгород вийшов на друге місце за забрудненістю повітря по всій Україні. За словами фахівців, головним негативним чинником є транспорт. Причина такого становища ще й у географічному розташуванні міста та його кліматичних особливостях.

На першому місці Маріуполь. На другому – Ужгород. Те, що невелике місто в центрі екологічно чистого Закарпаття посіло таку сходинку в негативному рейтингу, вражає багатьох. Фахівці кажуть, що дивуватися нема чого – до цього призвела сукупність різних причин.

За словами президента громадського об’єднання «Екосфера» Оксани Станкевич, насамперед, проблеми із чистотою повітря Ужгорода пов’язані із самим його географічним розташуванням.

«Ми розташовані в котловані, в якому повітряні маси переміщаються, але не видуваються. Всі викиди зависають над містом таким собі смогом. Понад 60% днів у році тут повний штиль, і з цим нічого не поробиш», – констатує Оксана Станкевич.

Інша причина – величезна кількість транспорту. Нині на 120-тисячне місто зареєстровано понад 40 тисяч транспортних засобів, тобто фактично кожен третій ужгородець має «залізного коня». Ще через Ужгород до кордону зі Словаччиною рухається багато транзитного транспорту. Інша причина – через кризу чимало автівок перейшло з бензину чи дизпалива на використання газу, а викиди від останнього дуже небезпечні.

До того ж, як вважає начальник Ужгородського відділу ДАІ Олексій Співак, могло позначитися на чистоті повітря й скасування техоглядів.

«Раніше на старих автомобілях під час техогляду ми хоч могли змусити власників поміняти глушник, несправний каталізатор тощо. А зараз – впливу ніякого», – стверджує головний ужгородський даішник.

Гірша, ніж в Ужгороді, ситуація лише у Маріуполі

Усі ці чинники й призвели до того, що нині Ужгород – серед лідерів у негативному екологічному рейтингу. Голова Закарпатської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги Василь Лобко повідомив, що дослідження повітря в Ужгороді проводять 4 рази на день. Аналогічні заміри роблять ще в 53 українських містах.

Нині гірша за центр Закарпаття ситуація тільки у Маріуполі (Донецька область). Навіть промислові Запоріжжя, Макіївка, Донецьк мають кращі позиції.

«Рівень середньодобових гранично допустимих концентрацій шкідливих речовин у нас якось влітку перевищив норму в 11 разів, а в 5–9 разів – мало не пересічне явище», – зауважує Василь Лобко.

Екологи звертаються до влади Ужгорода з проханням вплинути на ситуацію. Просять бодай частіше мити вулиці, це вже дало б результат.

Поки що всі прохання безрезультатні. А тим часом медики наголошують: в Ужгороді перше місце серед злоякісних новоутворень посідає рак верхніх дихальних шляхів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG