Доступність посилання

ТОП новини

Ласкаво просимо вболівальників Євро-2012. Безкоштовно


Безкоштовно приймати в себе вдома європейських вболівальників – таку ініціативу започаткували в мережі Фейсбук
Безкоштовно приймати в себе вдома європейських вболівальників – таку ініціативу започаткували в мережі Фейсбук
Київ – Безкоштовно приймати в себе вдома європейських вболівальників Євро-2012 – таку ініціативу започаткували в соціальній мережі Фейсбук. За словами її учасників, група «Ласкаво просимо! Welcome to Ukraine» є відповіддю на завищені ціни в більшості українських готелів на час проведення чемпіонату.

За одну добу до ініціативної групи в Фейсбуці доєдналося вже близько 130 людей. Киянка Дарина – одна з них. Вона не вперше безкоштовно прийматиме іноземних гостей – бо є членом Всесвітнього руху гостинності або CouchSurfing.

«У мене жили хлопець і дівчина з Британії, ще один американець і поляки. Я показувала їм Київ. Було дуже цікаво познайомитися з людьми з інших країн. Коли ми з подружкою їхали в Італію, ми знайшли хлопця, в якого зупинилися в Мілані, він був дуже привітний і прикольний, показав нам місто. Ти країну бачиш не з вікна автобуса, а очима тих людей, які там живуть і так само можеш приймати гостей у себе. Це чудово!» – каже Дарина.

Покращити імідж країни

Натхненник та організатор створення громадської ініціативи «Ласкаво просимо до України» депутат Харківської обласної ради від БЮТ Іван Варченко закликає українців не боятися запрошувати вболівальників до себе. І тим самим, покращувати імідж країни.

«Моє бажання, моїх друзів і, напевно, абсолютної більшості українців в тому, щоб наша держава не асоціювалася з державою дикунів, які живуть одним днем: сьогодні заробити, а завтра, хоч трава не рости. Ми завжди славилися як гостинна нація і сподіваюся, Україна буде гостинною країною, відкритою для багатьох і надалі. Це громадська ініціатива тих людей, які не мають на меті ні заробити, ні отримати якусь вигоду, але щиро вболівають за свій імідж, як українців, і за імідж своєї країни», – зазначає Іван Варченко.

За його словами, ідея створення такої ініціативи виникла давно, але останнім і головним поштовхом стала заява операційного директора УЄФА Мартіна Каллена, який наголосив, що надто високі ціни деяких готелів шкодять іміджу України і відлякують гостей Євро.

Масштаби ініціативи

На думку директора чемпіонату Євро-2012 в Україні Маркіяна Лубківського, громадська ініціатива безкоштовного проживання вболівальників масовою не стане. Тож, як сказав Радіо Свобода Маркіян Лубківський, ідея хоч і гарна, але ставиться він до неї доволі скептично.

«Я не дуже вірю, що ініціатива є реальною. Це красиво звучить, викликає позитивні емоції, а як це технічно виконати? Є багато питань організаційного плану. Як запропонувати своє помешкання, як переконатися, що та людина, яка приїде, залишить ваше помешкання з добрими намірами?» – запитує Лубківський.

Якщо ж громадська ініціатива безкоштовного проживання все ж досягне серйозних масштабів, то розміщення в українських готелях може подешевшати, очікує економіст Олександр Жолудь. Держава ж, зі свого боку, могла би певним чином, посприяти цьому, зауважив економіст.

«Держава могла би організувати співпрацю з власниками цих бізнесів і запропонувати їм варіанти, аби і їм це було вигідно, і щоб ціни були не такі високі. Водночас, змушувати їх вона не має. Не треба, умовно кажучи, вводити податок на готелі, який буде збиратися з будь-якої ціни вище за задану. Можна зібратися і домовитися, як це робиться в багатьох країнах, – тут питання лише в тому, що може держава запропонувати готелям взамін».

Уряд Польщі, тим часом, уже зумів домовитися з власниками готелів. За висновками експертів, ціни на готелі в Україні наразі в кілька разів вищі, ніж на такі ж номери у Польщі.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG