Доступність посилання

ТОП новини

Північна Корея припиняє ядерну програму


Пхеньян погоджується на це в обмін на істотну американську допомогу продовольством для голодуючого населення
Пхеньян погоджується на це в обмін на істотну американську допомогу продовольством для голодуючого населення
Нью-Йорк – Північна Корея погоджується припинити свою ядерну програму в обмін на істотну американську допомогу продовольством для свого голодуючого населення. Про дипломатичну домовленість між США і Північною Кореєю оголосили одночасно у Вашингтоні та Пхеньяні.

Північна Корея обіцяє припинити процес збагачення урану – вибухівки для атомної бомби, і шляхом мораторію покласти край випробуванням ядерних і балістичних ракет.

Пхеньян також обіцяє допустити інспекторів Міжнародної агенції з атомної енергії (МАГАТЕ), які перевірятимуть дотримання умов мораторію на збагачення урану і стежитимуть за зупинкою атомного реактора.

У Вашингтоні державний секретар США Гілларі Клінтон виступила перед комісією Палати представників Конгресу з питань закордонних грошових витрат. Вона повідомила законодавців про досягнуту домовленість із північнокорейським керівництвом.

Вашингтон: сумніви у щирості Пхеньяна залишаються

«У Сполучених Штатів, наголошуємо, залишаються поважні сумніви, – заявила Клінтон. – Але, як я казала з нагоди смерті Кім Чен Іра, ми сподіваємося, що нове керівництво вирішить повести свою країну шляхом миру, дотримуючись власних зобов’язань. Сьогоднішнє оголошення є скромним першим кроком у правильному напрямку».

Гілларі Клінтон також додала, що Пхеньян пішов на поступки в обмін на продовольчу допомогу від Сполучених Штатів обсягом 240 тисяч тонн.

Про це дипломати обох сторін домовилися під час зустрічі у китайській столиці.

Цікаво, що повідомлення північнокорейської пресової агенції не містить обіцянки Пхеньяна припинити ядерну програму на постійно. Там лише зазначено, що Північна Корея дотримуватиметься умов домовленості «упродовж часу, поки переговори будуть плідними».

Оглядачі принагідно нагадують, що це вже не вперше Північна Корея погоджується припинити ядерну програму.

У попередніх випадках Пхеньян давав обіцянку, але потім відкликав її, вимагаючи більшої допомоги від західних партнерів. Саме тому, мабуть, держсекретар Гілларі Клінтон назвала домовленість «скромним першим кроком».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG