Доступність посилання

ТОП новини

Українська інтелігенція взялася будити народ


Ініціативна група «Першого грудня» скликає Національний круглий стіл
Ініціативна група «Першого грудня» скликає Національний круглий стіл
Київ – Від кожного з нас залежить, що буде з Україною. Це головна думка, яку хочуть донести до громадян України учасники ініціативи «Першого грудня». Вони скликають 5 квітня Національний круглий стіл для обговорення ситуації в державі та шляхів її розвитку. Ініціативна група «Першого грудня» була створена у 20-у річницю референдуму щодо незалежності України і має на меті встановлення в країні правил гри, які базуватимуться на загальнолюдських цінностях.

Національний круглий стіл – це один із перших кроків до формування «нового порядку денного країни», відзначав один із учасників ініціативи «Першого грудня», колишній політв’язень, доктор філософії Євген Сверстюк.
Гасло нашої ініціативи: вільна людина у вільній державі. Це людина без страху
Євген Сверстюк

«Повернути напрямок свідомості суспільства. Переконати кожну людину, що від неї особисто дуже багато залежить. Гасло нашої ініціативи: вільна людина у вільній державі. Це людина без страху, яка усвідомлює, що вона несе божественний дар свободи волі. Без «будителів» духу ми не прокинемося від того маразму, коли проголошена демократія, а цією демократією користуються антидемократи», – зазначив Сверстюк.

Філософам треба виконувати програму Президента – Чечетов

Якою з точки зору влади є роль пересічного українця у житті держави, не змогла розповісти Радіо Свобода керівник Головного управління з гуманітарних та громадсько-політичних питань Адміністрації Президента Ганна Герман, як пояснили у її приймальні, через щільний графік роботи. Відтак, своє бачення презентував «диригент» усіх голосувань фракції Партії регіонів, заступник голови цієї фракції Михайло Чечетов. За його словами сьогодення та майбутнє в Україні визначає одна людина.
Програма Президента розрахована на 10 років. Тому усім філософам треба закатавши рукави виконувати програму Президента
Михайло Чечетов

«Той, кого обрав народ. Коли народ голосує за Президента, він обирає його і як лідера держави, і як морального авторитета нації, і як людину, яка буде розвивати демократію в країні, захищати права людини. Десятки мільйонів голосів віддані за цю людину. Цій людині народ віддав свою долю, а програма Президента розрахована на 10 років. От і все! Тому усім філософам треба, закатавши рукави, виконувати програму Президента. Нині дискутувати не треба», – наголосив Чечтов.

Національний круглий стіл, що скликається ініціативою «Перше грудня», буде відштовхуватися від певних аксіом, відзначив доктор філософії, академік Мирослав Попович.
Ми повинні думати про бідність
Мирослав Попович

«По-перше, принцип захисту незалежності України. По-друге, певні норми парламентської демократії, які вже завойовані. Дотримання цих норм має бути безумовною основою для нашої діяльності. І, зрештою, третє. Ми повинні думати про бідність. Кроки вперед, якщо вони спираються на зубожіння досить широкого класу людей, ці кроки вперед будуть завжди спотвореними і завжди виявляться кроками назад», – пояснив Попович.

У владі немає тих, хто хоче розмовляти – Гузар

Влада, за словами Михайло Чечетова вже й без круглого столу знає, що слід робити для зміцнення державності та демократії. «Ми маємо виховувати нашу опозицію у дусі американської демократії, – каже він. – Маємо змусити їх Батьківщину любити».

Утім, представників влади до участі в Національному круглому столі ініціатори запрошувати не планують, відзначив кардинал Любомир Гузар.
Дуже важко говорити з глухими людьми
Любомир Гузар

«Дуже важко говорити з глухими людьми. Мені здається, що розмова з тими, хто сьогодні при влади, тоді почнеться, коли будуть люди, які хочуть говорити, коли будуть люди, в яких вуха і серця відкриті. Дай Боже, щоб такий момент настав, по можливості чимскоріше», – каже він.

Любомир Гузар також наголосив, що ініціатори заходу не хочуть створювати якусь організацію, а мають намір провести ґрунтовну розмову, висновки з якої були б втіленні в життя. Він зауважив, що нині людей необхідно «пробуджувати і кликати їх до добра».
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG