Доступність посилання

ТОП новини

«Комунальне диво» на Придніпров’ї: задоволені не всі?


Дніпропетровськ – У місті на Дніпропетровщині – 120-тисячному Нікополі – зменшили тарифи на комунальні послуги: знижки на оплату теплопостачання тепер складають від 15 до 40 відсотків для різних категорій населення. Різницю в оплаті комунальним підприємствам міська влада вирішила компенсувати з бюджету. А втім, комунальну новацію підтримують не всі, опоненти заявляють, що влада робить собі піар коштом бюджету.

Нікопольські споживачі стають у чергу до теплопостачальників – укладати договори та оплачувати рахунки. Адже знижка на опалення передбачена не для всіх – тільки для сумлінних платників (котрі розраховуються за послуги вчасно, до 20 числа кожного місяця, або наперед) та тих, хто укладе уходу на поступове погашення комунального боргу.

Звичайний тариф на тепло в Нікополі – 9,24 гривні за 1 квадратний метр житла, а сумлінним споживачам ціна тепер складає 7,94 гривні. Відтак на оплаті обігріву двокімнатної квартири можна заощадити до 65 гривень на місяць. Також право на знижку мають жителі, які не отримали субсидію, – їм призначено тариф 5,54 гривні за 1 квадратний метр. Ще більші знижки для соціально незахищених: 3,7 гривні отримали сім’ї, в яких є інваліди.

Споживачі стають дисциплінованими

Умови дії знижок жорсткі: один раз не заплатив вчасно – повертаєшся до загального тарифу. Нікопольські пенсіонери, які звикли розраховуватись акуратно, задоволені, але молоді споживачі – обурюються: мовляв, «спочатку ціни свідомо завищили, а тепер дають знижки».

У міській раді пояснюють: знижка на теплопостачання – це спосіб стимулювати розрахунки і зробити споживачів більш дисциплінованими. Рівень розрахунків споживачів КП «Нікопольтеплоенерго» після новації, як зазначають, зріс на третину. Різницю ж в оплаті комунальникам міська влада компенсує з міського бюджету.

«Це не дуже великі гроші: від 500 тисяч до мільйона», – зазначає секретар міськради Михайло Метер.

«Популізм і демагогія»

Але «комунальне диво» у Нікополі подобається не всім. Депутат міської ради Дмитро Бичков сказав Радіо Свобода, що популістськими рішеннями міська влада створює собі гарний імідж – за рахунок бюджетних коштів.
Політика популізму і демагогії привела посадовців до влади, і така політика продовжується
Дмитро Бичков

«Нинішній міський голова Руслан Токар виграв виборчу кампанію фактично на обіцянках знизити комунальні тарифи. Але він обіцяв це зробити ще у листопаді 2010 року. Політика популізму і демагогії привела посадовців до влади, і така політика продовжується. Але насправді за цим рішенням нічого не стоїть. По-перше, ніхто не прораховував, скільки це коштуватиме міському бюджету. По-друге, ми прекрасно розуміємо, що оплатити наперед за три місяці наприкінці опалювального сезону для людини – це нереально. Оці знижки так і залишаться на папері», – зазначив Дмитро Бичков.

Нікопольський правозахисник Павло Макаров теж критикує комунальну новацію. Він вважає, що зменшувати тарифи слід за рахунок зниження собівартості послуги, запровадження енергозберігаючих технологій, а не коштом платників податків. Та й дотування комунальників із міської скарбниці виглядає сумнівним, каже правозахисник.
Як може щось «компенсовуватись» із міського бюджету, якщо це туди не закладено, з яких джерел?
Павло Макаров

«Як може щось «компенсовуватись» із міського бюджету, якщо це туди не закладено, з яких джерел? Адже бюджет ухвалений, і такої статті там немає. Як виглядає, це зроблено для того, щоб покласти на споживачів зобов’язання підписати договори на реструктуризацію боргів, а тоді вже людям буде просто нікуди подітись», – зазначив у коментарі для Радіо Свобода Павло Макаров.

Влада Нікополя обіцяє зменшити тарифи й на інші комунальні послуги, зокрема квартирну плату. Щоправда, як довго діятимуть такі знижки, наразі не повідомляють.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG