Доступність посилання

ТОП новини

Голодування чи провокація: що трапилось у дніпропетровській колонії?


Правозахисники повідомляють про участь в акції протесту до півсотні осіб
Правозахисники повідомляють про участь в акції протесту до півсотні осіб
Дніпропетровськ – У дніпропетровській колонії №89 ув’язнені, хворі на туберкульоз, оголосили голодування, повідомили у понеділок українські правозахисники і родичі засуджених. За їхніми словами, акція непокори викликана нестерпними умовами перебування в колонії. Правозахисники повідомляють про участь в акції протесту до півсотні осіб, кілька з них у важкому стані. У Державній пенітенціарній службі України цю інформацію спростовують, ситуацію нині з’ясовує прокуратура.

За даними правозахисників, голодування в колонії №89 триває шосту добу. Ув’язнені, хворі на туберкульоз, каже правозахисниця Олена Повідайчик, протестують проти нестерпних умов утримання: холодні камери, несправна каналізація, неналежне харчування і медичне обслуговування.

За її словами, в акції спочатку брало участь близько двохсот осіб, зараз – близько півсотні, кілька з них порізали собі жили і їх відділили від решти. Троє засуджених у тяжкому стані, повідомила Радіо Свобода Олена Повідайчик.

«Що вони просили: лікування – це перше, щоб зробили опалення – друге, щоб вікна засклили – це третє, щоб давали харчі, які батьки передають, і ліки. Ті харчі й ліки невідомо куди діваються. До цього часу вони на голодуванні. Адміністрація не реагує, каже «все одно нічого не доможетесь»», – зазначила правозахисниця, яка представляє міжнародну організацію із захисту прав засуджених «Асоціація святої Аліпії».

«Ставитись по-людськи»

Інформацію про голодування та спроби суїцидів у колонії підтверджують і родичі ув’язнених. Дядько одного із засуджених, В’ячеслав, каже, що в понеділок мав побачення із племінником і на власні очі бачив сліди побиття. Родина вже поскаржилась до прокуратури.

«Б’ють. А харчування яке! Кисла смердюча капуста і паршивий борщ, де плаває одна картоплина, все це засмажується на комбіжирі і риб’ячому жирі. Я згоден, ці люди порушили закон, але вони вже покарані державою і треба до них ставитись хоча б приблизно по-людськи. Так не можна все лишати, адже далі може бути бунт», – сказав Радіо Свобода дядько ув’язненого.

Засуджені передали на волю фото і відеоматеріали про умови утримання.

«Провокація з боку засуджених або лже-правозахисників»

У Державному департаменті з питань виконання покарань інформацію про знущання над в’язнями спростовують. Помічник керівника відомства Ігор Андрушко повідомив Радіо Свобода, що масового голодування і спроб суїциду в колонії не було. Щоправда, в неділю, за його інформацією, деякі засуджені, «які негативно характеризуються», намагалися не приймати їжу, приготовану в установі, а вживали їжу з передач. Умови утримання в’язнів задовільні, запевнив Андрушко.

«Інформація, яка вийшла в інформаційний простір, – це чергова, я вважаю, провокація з боку засуджених або лжеправозахисників, які намагаються дестабілізувати роботу виправних закладів. Лікувальний процес на належному рівні, комунально-побутові умови на належному рівні. Відносно температурного режиму – ця інформація теж вивчалась, була на особистому контролі першої особи відомства. Інформація про зальодянілі вікна просто фізично не може бути: якщо зараз ви відчините вікна, то ніякого льоду на них не буде», – сказав у коментарі Радіо Свобода Ігор Андрушко.

У самій колонії детально поінформувати Радіо Свобода про умови перебування ув’язнених відмовились. «Ця інформація раніше була секретною, а зараз це службова інформація. Зверніться до нашого управління. Якщо у вас вже є така інформація, то цього достатньо», – сказали в адміністрації.

Між тим правозахисники наголошують: в колонії №89 ситуація загострюється не вперше, але представники громадськості досі не можуть перевірити сигнали.

«Україна вже шостий рік не виконує взяті на себе зобов’язання з ратифікації до факультативного протоколу Конвенції ООН проти катувань, де вона зобов’язалась упродовж року створити інструмент громадського контролю. Це б дозволяло представникам громадськості безперешкодно відвідувати будь-які місця несвободи. Як на мене, невиконання зобов’язань і є великою проблемою, відтак система закрита. І ми чуємо тільки однобоку позицію держави в особі Державної пенітенціарної служби», – заявив Радіо Свобода Андрій Діденко з Харківської правозахисної групи.

Прокуратура Дніпропетровської області не підтверджує дані щодо голодування засуджених у дніпропетровській колонії №89, однак підтверджує інформацію про те, що кілька засуджених «нанесли собі незначні поверхневі порізи».
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG