Доступність посилання

ТОП новини

«Чорнобиль назавжди»: в Україні «всі спали» – режисер


Автор документального фільму про Чорнобиль прихильникам атомної енергетики: «Ви сліпі, чи що?»
Автор документального фільму про Чорнобиль прихильникам атомної енергетики: «Ви сліпі, чи що?»
Прага – У міжнародному кінофестивалі на правозахисну і гуманітарну тематику «Один світ», який відбувається цими днями в столиці Чехії Празі, українські фільми участі не беруть. Але все ж Україні присвячені кілька стрічок фестивалю. Режисер однієї з них, «Чорнобиль назавжди», бельгієць Ален де Альо, супротивник атомної енергетики, розповів Радіо Свобода, чому він вважає її такою небезпечною й зняв про це свій фільм.

«Коли я закінчив «Чорнобиль назавжди», через два тижні стався вибух на «Фукусімі». Це мене глибоко вразило, бо, знімаючи мій фільм у Чорнобилі, я з’ясував, що виправити становище з четвертим реактором неможливо і через 25 років. А на «Фукусімі-1» чотири реактори в зоні землетрусів, і вони повні палива. Це значить, що тривалого вирішення проблеми «Фукусіми» немає. Тому, коли люди продовжують захищати атомну енергетику, я кажу: «Ви сліпі, чи що?» Це ж небезпечно. Це надто дорого коштує… Це ж так очевидно. Ризик такий великий. Атомна енергетика – це стара технологія, дуже стара технологія», – стверджує режисер Ален де Альо.

Автор бельгійсько-французького документального фільму про наслідки Чорнобильської трагедії вважає, що є й інші причини виступати проти атома. «Атомна енергетика зв’язана з браком демократії, браком інформації, браком поваги до працівників, – каже він. – Ви мусите знати, що з працівниками АЕС насправді дуже погано поводяться. Це не пов’язано безпосередньо з правами людини, але я думаю, що сьогодні все з усім пов’язане. Тому я бачу дуже глибокий зв’язок із правами людини. Ми маємо не тільки право, а й обов’язок звернути увагу на це питання. Інакше наші діти матимуть дуже великі проблеми в майбутньому. Тож справа не просто в правах людини, а й у людських обов’язках».

При цьому бельгійський документаліст скаржиться, що пересічні українці, за його словами, просто не цікавляться Чорнобильською катастрофою і її наслідками. «Для молоді Чорнобиль – це просто частина старого світу, комуністичного світу. Ніби в часі є якийсь кордон. Насправді ж Чорнобиль тільки починається. І Чорнобиль впливає на їхнє здоров’я. У багатьох із них багато дрібних хвороб, але вони не пам’ятають, що це через Чорнобиль», – каже режисер.

Таке становище в Україні дивує його. «Боюся, Україна має пережити ще такі катастрофи, як Чорнобиль, щоб її люди усвідомили все. Нині ж у них стільки щоденних труднощів, що я не бачу, щоб це могло змінитися в майбутньому, й мені іноді сумно. Знаєте, коли я поїхав туди знімати свій фільм, я мав враження, що намагаюся розбудити всіх… А всі спали. Навіть деякі неурядові організації – вони спали. Це було мені дивно», – сказав Радіо Свобода бельгійський режисер Ален де Альо, автор бельгійсько-французького документального фільму «Чорнобиль назавжди», показаного на празькому фестивалі правозахисних фільмів «Один світ».

Інтерв’ю взяв Coilin O’Connor

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG