Доступність посилання

ТОП новини

«Апостол» Петра Могили в Конгресовій бібліотеці США


Українська колекція Конгресової бібліотеки нараховує понад 400 тисяч одиниць зберігання
Українська колекція Конгресової бібліотеки нараховує понад 400 тисяч одиниць зберігання
Вашингтон – Більше ніж 144 мільйони одиниць зберігання, 33 мільйони книжок та інших друкованих документів на 460 мовах – це кілька цифр, які свідчать про культурне багатство, яким нині є Конгресова бібліотека Сполучних Штатів. Серед цих безконечних томів майже півмільйона – це українські експонати: книги, мапи, листи.

Конгресову бібліотеку засновано в 1800 році, її завданням було підтримати наукові потреби Конгресу. Тоді було виділено 5 тисяч доларів для бібліотеки, яку розташували в Капітолії. Але це було не на довго. Під час американсько-британської війни, 1814 року британці підпалили споруду. Бібліотека згоріла, а те, що не згоріло, пограбували британські солдати.

На той час уже колишній президент США Томас Джефферсон запропонував свою приватну книжкову колекцію на місце сплюндрованої національної бібліотеки. Упродовж 50 років Джефферсон збирав усе, що було пов’язане з Америкою, а також цінні книги зі всіх наук. Його приватну бібліотеку вважали однією з найкращих у США. Конгрес погодився з пропозицією Джефферсона і 1815 року виплатив йому 23 тисячі 950 доларів за 6 тисяч 487 історичних, філософських та інших наукових видань. Більше про цю збірку Джефферсона можна прочитати на сайті Конгресової бібліотеки.

Ось так народилася одна з найкращих національних бібліотек світу.

Нові будівлі для нових томів

1870 року конгрес ухвалив закон про авторське право, згідно з яким два екземпляри кожної друкованої роботи мають бути відправлені до Конгресової бібліотеки. Звісно, бібліотека росла дуже швидко, і наприкінці 19-го століття на капітолійському пагорбі була споруджена надзвичайно красива будівля в стилі італійського відродження, щоб всі ці видання мали належне приміщення. По сьогодні цією бібліотекою можуть користуватися всі, хто захоче, не лише студенти, науковці, архіваріуси. Конгресова бібліотека відкрита для всіх.

Коридорами цієї надзвичайної будівлі цими днями нас водив доцент бібліотеки, американець українського походження Юрій Добчанський. Він розповів, що українська колекція Конгресової бібліотеки нараховує понад 400 тисяч одиниць зберігання.

«Перші книжки почали надходити ще в 19-му столітті, це були закупи різних приватних колекцій, наприклад Геннадій Юдін був російським купцем, який збирав книжки і між ними були й українські. Так що багато україніки увійшло в нашу збірку з його збірки», – зауважив Юрій Добчанський.

За його словами, працювати в такій бібліотеці є великою насолодою. Будинок, в якому він працює, це лише одне із трьох великих книжкових сховищ у центрі Вашингтона. Поза містом розташовані інші сховища, з яких доставляють книги, документи, рукописи та партитури до центрального читального залу бібліотеки за потребою.

Українська колекція росте

Фонди постійно наповняються новими книгами, каже Юрій Добчанський. «Ми досить широко охоплюємо книжкову продукцію з України чи взагалі з цілого світу. Але нас здебільшого цікавлять книжки з науковою вартістю, бо це є наукова бібліотека, – наголошує він. – Але ми також збираємо матеріали з популярної, буденної літератури чи белетристику. Ми хочемо якнайширше охопити українську культуру, взагалі культуру світу».

Ну і звичайно в українській колекції є й свої шедеври, каже пан Добчанський, як, наприклад ,«Апостол» Петрo Могили та фізичні карти Боплана. Це все оригінали.

В українській колекції також чимало листів. Нещодавно Юрій Добчанський зібрав і опрацював листування католицького священика Григорія Грушки з Православною церквою. Грушка приїхав до Сполучених Штатів як місіонер, листувався з ієрархами Православної церкви, згодом став засновником «Свободи», першої української газети в Сполучних Штатах.

Минулого серпня в Конгресовій бібліотеці українське посольство відзначало 20-ту річницю незалежності України. Оскільки стіни, сходи та підлоги будівлі – це білий мармур, подавали лише біле вино, адже червоне залишає плями. Оренда великої зали-вестибюлю коштує 35 тисяч доларів, а організації, які мають право на офіційні пільги та знижки, платять 17 з половиною тисяч доларів.
  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG