Доступність посилання

ТОП новини

Англійська в Україні не доведе нікуди?


Як вчать в Україні англійську до Євро-2012
Як вчать в Україні англійську до Євро-2012
Київ – Правоохоронці, прикордонники, митники та медики посилено вивчають англійську до Євро-2012, переконують чиновники із різних відомств, причетних до підготовки турніру. Але самі туристи поки що запевняють у протилежному – іноземну мову хоча б на розмовному рівні знають серед персоналу із обслуговування та міліціонерів одиниці.

На столичному вокзалі за цілу ніч не знайшлося жодної людини, яка б допомогла британці знайти обмін валют, обурюється депутат від фракції БЮТ Віктор Уколов. Коли ж він сам запропонував їй допомогу, жінка здивувалася і сказала «яке щастя, що виговорите англійською мовою!».

«Це була абсолютно замерзла жінка, вона приїхала вночі, а люди, що мали її зустріти, зустрічали її аж о 9 ранку. У неї були фунти та євро, на вокзалі є нічний обмін валют, але ані вказівників англійською, ані людей зі знанням мови, які б допомогли знайти
Це проблема такого рівня, що буде формувати імідж нашої держави
Віктор Уколов
його. Я дав їй 20 гривень, ми підійшли до бармена, вона в нього попросила води, а він на неї дивився, як баран на нові ворота. Це проблема такого рівня, що це буде формувати імідж нашої держави. Люди не зможуть спілкуватися на елементарні теми з туристами, то ж ті сюди вже ніколи не повернуться!», – розповів Віктор Уколов.

Директор турніру УЄФА Євро-2012 в Україні Маркіян Лубківський не вважає, що недостатнє знання іноземної мови стане під час чемпіонату великою проблемою. Крім того, спілкуватися з українцями вболівальникам допомагатимуть волонтери та представники поліції інших країн, зазначив у коментарі Радіо Свобода Лубківський.

Чим буде компенсуватися мовне питання

«Мову можна вивчити, але тут важливі ще інші фактори – доброзичливість, бажання допомоги. Я думаю це більш важливі елементи спілкування і наших правоохоронців, і працівників медичної сфери. Певна частина правоохоронців буде готова надати допомогу, щоб зрозуміти побажання вболівальника. Для мене видається головним питання, яке потрібно вирішити, це бажання допомогти. Саме цим буде компенсуватися мовне питання», – каже Маркіян Лубківський.

Прогалини в знаннях мов доведеться чимось компенсувати, говорить Олександра Бірук, координатор волонтерського руху «Євро-патруль», який перевіряє стан підготовки України до чемпіонату. Волонтери проводили рейд в аеропортах та вокзалах міст, що приймають Євро. І висновки невтішні.

«Наприклад, Червоний хрест розташований на вулиці Інститутській 24/7. Якщо ви знаходитися за 1 вулицю звідтіля, Верховна Вада, Кабмін поруч. Ти йдеш, підходиш до міліціонера і просто питаєш англійською мовою, вибачте, де ця вулиця, цей номер? Він просто стоїть, в нього такі очі великі! По-перше, він не знає, як це сказати англійською, по-друге, він може не знати, де це розташоване!», – зауважує Олександра Бірук.

За висновками дослідження «Євро-патруля», найбільш комфортно уболівальники почуватимуться в аеропорту «Бориспіль». Друге місце в рейтингу посіла вулиця Хрещатик, в основному завдяки комерційним структурам, персонал яких володіє англійською.

За офіційними даними, на чемпіонат з футболу Євро-2012 в Україну має приїхати близько мільйона туристів.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG