Доступність посилання

ТОП новини

Україна позбувається отруйних відходів до Євро-2012


Незалежні експерти вітають цю ініціативу, однак частина з них вказує на численні зловживання
Незалежні експерти вітають цю ініціативу, однак частина з них вказує на численні зловживання
Київ – До європейського футбольного турніру 2012 року Україна позбудеться більшості небезпечних хімічних відходів, які зберігаються на її території, подекуди просто неба, заявив міністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський. Незалежні експерти вітають цю ініціативу, однак частина з них вказує на численні зловживання, якими супроводжується очищення України від найнебезпечніших отрут.

За останні півтора року з України вивезено на утилізацію понад 32 тисячі тонн пестицидів та інших небезпечних хімікатів. Це майже у сім разів більше, аніж за попередні два десятиліття, заявив у понеділок міністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський. Зокрема, за його словами, суттєво зменшилися поклади отруйних промислових відходів на найбільших їхніх звалищах – у Горлівці та Калуші. За поточний рік Микола Злочевський обіцяє вирішити проблему небезпечних отрут майже повністю.

«Ми запланували завершити вивіз непридатних пестицидів та гербіцидів, які залишилися в Україні. На це 250 мільйонів гривень виділило Мінекоресурсів, і ще 70 – керівництво областей. Передовсім будуть прибрані отруйні речовини з областей, де проходитимуть матчі Євро-2012, а до кінця року очистимо все», – говорить урядовець

Окрім аграрної хімії, міністр пообіцяв до кінця року ліквідувати промислові звалища берилію в Києві та гексахлорбензолу в Калуші та Горлівці. За словами урядовця, кошти на це держава теж виділила.

За підрахунками представника фонду «Black Smith Institute» Сергія Шапаренка, з нинішніми темпами Україна дійсно може позбутися за рік усіх найбільш небезпечних хімічних звалищ.

Відходи можуть «вибухнути» навіть цієї ночі – еколог

Щороку, внаслідок виробництва в Україні, з’являється кількасот мільйонів тонн усіх видів твердих відходів – такі дані наводить Мінекоресурсів. Точна загальна їхня кількість – невідома.

Масштаби проблеми для Радіо Свобода окреслив директор Національного екологічного центру України Ярослав Мовчан.

«Відходів усіх категорій небезпеки в Україні зараз близько 20-30 мільярдів тонн, їх дедалі більшає, і це – фундаментальна проблема української держави. Найнебезпечніших речовин, які викликають мутації або важкі хвороби людини – кілька сотень тисяч тонн. Це найгостріша проблема, яка може буквально вибухнути у будь-який момент, навіть цієї ночі, – попереджає еколог. – Кроки, які робляться для утилізації цих хімікатів – це дуже добре, інша річ, що діяти треба системно і професійно».

Кількість хімікатів «росте», бо утилізувати їх вигідно – експерт

Небезпечні хімікати вкрай необхідно вивозити за межі України, оскільки переробити їх на місці нині нереально. Із цим погоджується і голова громадської організації «Бюро екологічних розслідувань» Дмитро Скрильников. Водночас він наголошує, що влада перетворює процес вивезення відходів з України на джерело прибутку.

«Вивезли їх багато – з цим не можна не погодитися. Але не все так добре. З того часу, як відходи почали вивозити за бюджетні гроші, їх ніби стає дедалі більше. Вивезення коштує дуже дорого, тендери чомусь виграє одна й та сама ізраїльська компанія, і вже про необхідність позбутися хімікатів заявляють ті області, які раніше рапортували, що знайшли і вивезли все. На відходах навчилися заробляти гроші», – наголошує Дмитро Скрильников.

Він додає, що, за його інформацією, у певний момент із полігону отруйних відходів (гексахлорбензолу) в Калуші почали вивозити на утилізацію заражений ґрунт, тоді як самі поклади отрути перестали зменшуватися. Тим часом урядовці стали називати дедалі більший обсяг відходів у Калуші, і нині ця цифра вже більша за ту кількість, яку завозили на полігон, констатує еколог.

Між тим, продукувати нові небезпечні відходи в Україні стає дедалі менш вигідно. З ініціативи Мінекоресурсів, цього року податок на утворення нових твердих відходів збільшили у 8 разів, а підприємства, які виробляють небезпечні сполуки, повинні опікуватися їхньою утилізацією, і закладати ці витрати у вартість продукції.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG