Доступність посилання

ТОП новини

Янукович задовольнив церковників


Зустріч Президента з главами церков та релігійних організацій, Київ, 21 березня 2012 року
Зустріч Президента з главами церков та релігійних організацій, Київ, 21 березня 2012 року
Київ – У середу відбулася зустріч Президента Віктора Януковича із членами Всеукраїнської Ради Церков. Задля цієї зустрічі релігійні діячі навіть відклали свій візит до Брюсселя, де у них мала відбутися зустріч із керівниками Євросоюзу. За словами Януковича, він нічого не знав про цю зустріч. Між тим, на думку декого з фахівців, це робилося навмисне, щоб зірвати поїздку і цей факт негативно позначиться на іміджі і Ради Церков, і нинішньої української влади.

Під час зустрічі Віктор Янукович говорив про Євро-2012, літаки, стан української економіки, реформи, про свої соціальні ініціативи, зовнішню політику держави, а також про справи релігійні.

«Це саме той піст, який зараз йде у православній церкві. А що стосується мусульман, у вас вчора було свято? 21-ше? Це равноденствіє, да… Ну так мені розповіли. Я не знаю, не всі святкують, але я вчора був, зустрічався з Президентом Киргизії, і він мені сказав, що це свято святкується», – зазначив Янукович.

Церковники зауважують, що Віктор Янукович запевняв, що випадково зірвав зустріч церковників до Брюсселя. І, як сказав Радіо Свобода патріарх УПЦ КП Філарет, зустріч була змістовною і задля неї варто було скасувати візит до Європи.
Задоволеними залишилися і представники українських церков, і Президент
Філарет

«Варто було залишитися і зустрітися з Президентом. Думаю, що і у Брюсселі нас зрозуміють, – зазначає Філарет. – Зустріч була цікавою, відвертою. Задоволеними залишилися і представники українських церков, і Президент. Ми залишили йому лист, підписаний всіма церквами. Президент ще раз підтвердив, що у нього буде рівне ставлення до всіх українських церков».

У свою чергу глава Української греко-католицької церкви Святослав Шевчук зазначив, що єдине, що стурбувало церковників, що ця зустріч була підготовлена поспіхом. Але Шевчук наголосив, що, на відміну від минулої зустрічі, коли Янукович сказав вступне слово і вислухав лише кількох її учасників, цього разу можливість висловитися і поставити питання була у багатьох.

Скандал під тиском

Утім, говорить Радіо Свобода президент Української асоціації релігійної свободи Віктор Єленський, зрив візиту до Брюсселя – це скандал. І це ніяким чином не відповідає ні інтересам України, ні інтересам чинного режиму.
На Раду Церков було вчинено дуже серйозний тиск, бо інакше вони б на це не погодились
Віктор Єленський

«На Раду Церков було вчинено дуже серйозний тиск, бо інакше вони б на це не погодились, – каже Єленський. – Довго готувалася ця поїздка, у них були квитки, візи… Це дуже серйозний ляпас і Всеукраїнській Раді Церков, і ще одна пляма на мундирі чинної влади, ще одне розчарування для тих, хто хотів бачити Україну у Європі», – зауважив Єленський.
Наступного разу Віктор Янукович запропонував главам церков та релігійних організацій зустрітися не у Києві, а в Криму. При цьому Президент звернувся до міністра культури Михайла Кулиняка. «Михайле, заграєш нам і заспіваєш? Якщо це буде зручно?», – сказав Янукович.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG