Доступність посилання

ТОП новини

Як чеські й словацькі студенти вчать політиків говорити правду


Прага – У Чехії стартував новий громадський проект під назвою «Демагог», який ставить собі за мету зупинити потік неправдивої, свідомо перекрученої інформації, що виходить з вуст політиків, державних і громадських діячів. Ініціаторами проекту є словацькі й чеські студенти, які вирішили вивести на чисту воду крутіїв від політики і демагогів, усіх тих, хто співгромадянам говорить неправду, прикривається порожніми фразами, щоб свідомо завести їх в оману.

З ініціативою сказати політикам голосно, на всю країну «Стоп брехні!» першими вийшли студенти зі Словаччини – Ондрей Лунтер і Матєй Грушка. Якось одного вечора після відомого ток-шоу по телевізору, вислухавши чергову порцію обіцянок і порожніх закликів, вони разом з іншими однокурсниками вирішили перевірити, скільки правди містять всі ці твердження.

Поступово була опрацьована чотирьохступенева шкала оцінок тверджень політиків в їхніх публічних виступах – правда, неправда, твердження, що вводять в оману, і твердження, які не піддаються перевірці, через те й назвали проект – «Демагог».

Обережно, вас обдурюють!

На Словаччині проект стартував два роки тому і зловив на брехні чи крутійстві не одного політика, і не один раз. Наприклад, найчастіше телевізійною трибуною користувався Роберт Фіцо, голова пролівої партії «Smer» («Напрям»), нині новообраний прем’єр Словаччини, а тоді ще лідер опозиції. Однак своїм співгромадянам, за оцінками проекту «Демагог», він десь на третину говорив неправду, або ж виступав демагогічно, тобто своїм ораторським мистецтвом заводив їх в оману.

На інтернетній сторінці проекту можна ширше ознайомитись, хто з нинішніх словацьких політиків – найбільший демагог, хто живе за рахунок брехні, а для кого правда понад усе.

Від початку березня «Демагог» взявся і за чеських політиків. Тут цим зайнялись чеські студенти.

Одна з членів групи Тереза Складанкова зазначає: «У виступі потрібно брати до уваги те, що можна перевірити. Наприклад, ми не можемо перевірити те, що має статись у майбутньому. Але, коли політик висловить якесь фактичне твердження, ми в рамках доступної для громадськості інформації намагаємось його перевірити. Ми шукаємо першоджерело, входимо в інтернет, шукаємо статистичні дані в Статистичному бюро, використовуємо офіційні урядові джерела, наприклад, як працює той чи інший закон, чи хто з депутатів голосував «За», а хто «Проти», тобто все це можна перевірити в інтернеті».

«Демогог» – студентський детектор брехні

Із досі проаналізованих публічних виступів чеських політиків беззастережно правдивими були виступи міністра закордонних справ Карела Шварценберґа і опозиційного соціального демократа Зденька Шкромаха. Інших чеських міністрів і політиків студенти впіймали і на крутійстві, й на брехні. На сайті «Демагога» можна побачити, як заради впливу на громадську думку в найпопулярніших ток-шоу декотрі з політиків чинять неморально, не гребують порожніми обіцянками чи відвертою брехнею.

До проекту «Демагог» залучені лише студенти, є серед них і майбутні правники. Студентська громадська ініціатива «Демагог» працює за підтримки гранту Європейського Союзу «Молодь у дії» і чеського Фонду «Громадянське суспільство».
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG