Доступність посилання

ТОП новини

Влада Узбекистану вимагає від пенсіонерів повернути гроші


Офіційне пояснення представників уряду – мільйони пенсіонерів отримують завищену пенсію
Офіційне пояснення представників уряду – мільйони пенсіонерів отримують завищену пенсію
Влада Узбекистану заявила, що мільйони пенсіонерів отримують завищену пенсію і вимагає повернення грошей. У Міністерстві фінансів Узбекистану говорять, що така вимога з’явилася в результаті перевірок пенсіонерів, а неофіційно пояснюють, що в авторитарній країні просто не вистачає грошей на соціальні потреби.

Узбецькі пенсіонери не живуть у розкоші. Більшість із шести мільйонів узбецьких пенсіонерів отримують близько 100 доларів на місяць. Через високе безробіття ці гроші часто є єдиним джерелом доходів не лише для самих пенсіонерів, але і для їхніх родин.

Але нині уряд заявляє, що і це забагато, і вимагає повернути частину грошей. Офіційне пояснення: в міністерстві «помилково» нарахували вищі пенсії багатьом пенсіонерам. Сума «перевиплат» становить 105 мільйонів доларів і зростатиме у міру того, як проходитимуть подальші перевірки, заявляють у міністерстві.

Як пояснює працівник Пенсійного фонду, йдеться про пенсіонерів, які завищували свою зарплату, щоб отримувати вищу пенсію. «Скажімо, людина отримувала 100 сумів, а каже, що отримувала 200 чи 300. Так вона може претендувати на вищу пенсію», – пояснює державний чиновник, з яким спілкувався кореспондент Радіо Свобода в Ташкенті, але який попросив не оприлюднювати його ім’я.

Експерти говорять, що справжня проблема полягає в тому, що нереформована економіка авторитарного Узбекистану не розвивається достатньо динамічно, щоб забезпечувати зростаючу кількість пенсіонерів. Демографія Узбекистану також не обіцяє пенсіонерам нічого доброго. Якщо зараз пенсіонерів у країні лише трохи більше ніж 6%, то до 2050 їх має бути 21%. Це при тому, що народжуваність, за нинішніми тенденціями, має скоротитися з 3 дітей на одну жінку до лише однієї.

За пенсіонерів платять голови місцевих рад

Влада поклала зобов’язання на повернення «перевиплачених» грошей на місцеві органи. Але голова однієї сільської ради, також на умовах анонімності, повідомила, що місцеві пенсіонери просто не спроможні повернути гроші.

«Я знаю випадки, коли деякі голови місцевих рад повертали по 2-3 мільйони сумів (Це приблизно 8 тисяч 700 – 13 тисяч гривень – ред.) зі своїх власних грошей, бо місцеві люди не мали грошей. Вони їх уже проїли. То голови платили зі своїх. Одного голову після того звільнили, і він досі намагається повернути свої гроші. Не знаю точно, але мені казали, що з нього вимагали понад 3 мільйони сумів», – пояснює голова місцевої ради.

Міністерство фінансів уже повідомило, що зменшить виплати тим пенсіонерам, які не повернуть грошей. А поки що уряд намагається рекламувати усіма способами так звану «Китайську модель», де піклування про старших членів родини лягає на плечі молодших.

Але, як вважають експерти, така система навряд чи спрацює в країні, де більшість населення і так живе за межею бідності.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG