Доступність посилання

ТОП новини

Справа ЄЕСУ: адвокатам Тимошенко не вистачило часу


Київ – Сплив термін ознайомлення захисту Юлії Тимошенко з матеріалами кримінальної справи щодо корпорації «Єдині енергетичні системи України», визначений Київським районним судом міста Харкова. Утім, за словами адвоката екс-прем’єра Сергія Власенка, часу для ознайомлення не вистачило, зокрема, двом новим захисникам лідера опозиції. Водночас він припускає, що попри це, справу можуть передати до суду.

Захисників Юлії Тимошенко побільшало лише кілька днів тому, повідомив Радіо Свобода адвокат обвинуваченої Сергій Власенко. За його словами, не можна вважати, що термін для ознайомлення зі справою добіг кінця.

У мене сильне відчуття, що матеріали справи все одно передадуть до суду, незважаючи на те, що частина захисників не ознайомилася
Сергій Власенко
«Те обмеження, яке встановлене Київським судом міста Харкова, стосується лише Юлії Тимошенко і захисників Сергія Власенка та Андрія Кожем’якіна, а на сьогоднішній день у справі є ще два захисники: це Євгенія Тимошенко і Олександр Плахотнюк. У мене сильне відчуття, що матеріали справи все одно передадуть до суду, незважаючи на те, що частина захисників не ознайомилася. Або обмежать якоюсь смішною цифрою: 5 днів або 10 днів», – припустив Власенко.

На думку Сергія Власенка, для того, щоб захист зміг ознайомитися з матеріалами справи щодо корпорації «Єдині енергетичні системи» належним чином, суд мав би надати не менше року. Утім, у тій частині справи, з якою вдалося ознайомитися, вона не відрізняється від закритої Верховним судом у 2002 році через відсутність складу злочину, запевнив адвокат.

Але у Генпрокуратурі наполягають, що Верховний суд України не розглядав рішення про закриття кримінальних справ.

Це технологія затягування – депутат-регіонал Олійник

Захист має бути зацікавлений якнайшвидше розпочати судовий розгляд справи, щоб встановити істину, вважає перший заступник голови парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, депутат від Партії регіонів Володимир Олійник. За його словами, саме заради цього і встановлюється обмеження у часі на вивчення матеріалів справи.

Долучалася велика кількість захисників і кожен з них казав, що буде читати. Це була технологія затягування розслідування... Зараз це питання врегульоване
Володимир Олійник
«Це регулюється змінами, внесеними до КПК, відповідно до яких суд ухвалює остаточне рішення, до якого терміну надається час для ознайомлення з матеріалами справи. Коли цієї норми не було, то, наприклад, долучалася велика кількість захисників і кожен з них казав, що буде читати. Це була технологія затягування розслідування, щоб не передавати матеріали справи до суду і не було самого суду. Тому зараз це питання врегульоване Кримінально-процесуальним кодексом», – сказав у коментарі для Радіо Свобода Олійник.

Тимошенко обвинувачують в організації ухилення від сплати податків, розкрадання і замаху на розкрадання бюджетних коштів шляхом незаконного відшкодування податку на додану вартість, службовій підробці та в ухиленні від сплати прибуткового податку підчас перебування на посаді керівника корпорації «Єдині енергетичні системи України» в середині 1990-х років.

Цю справу порушили проти екс-Прем'єра у жовтні 2011 року, невдовзі після того, як її засудили до семи років за перевищення службових повноважень при укладанні газової угоди з Росією.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG